Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw kritiek op handelsacademie in Panningen

Geplaatst opdinsdag 25 augustus 2015 - 7:19

De Nationale Handels Academie (NHA) in Panningen moet de examinering van haar schriftelijke mbo-opleidingen op orde brengen.

De kwaliteit is volgens de onderwijsinspectie weer beneden de maat. De NHA levert afstandsonderwijs aan duizenden studenten per jaar. Ze volgen schriftelijke cursussen, maar ook officiële mbo- en hboopleidingen.

Professioneler
De inspectie onderzocht vorig jaar de kwaliteit van de mbo’s en bekeek er vier nauwkeurig: secretarieel medewerker, beveiliger, verzorgende Individuele Gezondheidszorg en doktersassistent. Met name de examinering en diplomering moeten professioneler, constateert de inspectie. Bij de opleiding secretarieel medewerker is de kwaliteit van de examinering "slecht", bij de rest "onvoldoende."

Deskundigheid
Verder somt de inspectie onder andere op dat de deskundigheid van de beoordelaars gebaseerd is op een verklaring die ze zelf invullen. De begeleiders van examenkandidaten zijn soms ook beoordelaar en de inzet van onafhankelijke deskundigen is geen standaardpraktijk.

Niet de eerste keer
De kritiek op de NHA is niet nieuw. In 2011 dreigde de minister van Onderwijs de licentie van zes mbo-opleidingen in te trekken, vanwege de herhaalde kritiek in 2008 en 2010 op de kwaliteit van de examens.

Verbeterplan
De NHA stopte toen zelf met de zes studierichtingen. "Dat gaat nu niet gebeuren", verzekert Collin Prumpeler, manager onderwijs bij de NHA. "We hebben een verbeterplan gemaakt, doorgesproken met de inspectie die daar alle vertrouwen in heeft en we zijn aan de slag gegaan. Veel zaken deden we in de praktijk wel, maar ze stonden niet op papier. Wat ik weet van een paar jaar geleden, is dat we toen nieuwe soortgelijke opleidingen zijn gestart, die een goede beoordeling van de inspectie hebben gekregen. Het is wel wat vreemd ja, dat we nu weer dezelfde soort kritiek krijgen. Maar ik kijk vooruit en zoek oplossingen." Een woordvoerder van de Onderwijsinspectie zegt dat de verbeteringen half februari 2016 moeten zijn doorgevoerd

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Drie opleidingen UM slecht beoordeeld
Buitenlandse studenten kiezen massaal voor Maastricht
Onderzoek: Limburgers toongevoeliger dan Chinezen
Drie zwakke basisscholen allemaal in Noord-Limburg
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen