Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw geitenstop in Limburg

Geplaatst opmaandag 3 juni 2019 - 19:21

Limburg heeft opnieuw een geitenstop voor de duur van een half jaar afgekondigd voor de hele provincie.

Het besluit is door Provinciale Staten op 27 mei genomen, tijdens een besloten vergadering over geitenhouderijen in Limburg. Dat blijkt uit een publicatie in de Staatscourant van maandag 3 juni.

Geheimhouding
Omdat de vergadering achter gesloten deuren heeft plaatsgevonden, mogen Statenleden geen toelichting geven op het besluit. Dat is namelijk strafbaar.

Half jaar
Het ligt echter voor de hand dat de nieuwe geitenstop is afgekondigd omdat Provinciale Staten nog geen beleid heeft vastgesteld voor de geitenhouderijen in Limburg. De huidige, demissionaire, coalitie is er niet in geslaagd om de afgelopen zes maanden een voorstel te doen dat op een meerderheid kon rekenen in de Provinciale Staten.

Longontsteking
De geitenstop betekent dat er geen nieuwe geitenhouderijen bij mogen in Limburg en dat bestaande bedrijven niet mogen uitbreiden. Aanleiding voor het verbod is een onderzoek waaruit blijkt dat omwonenden van geitenhouderijen een verhoogd risico lopen op longontsteking.

Lees ook: Geitenstop: geen nieuwe geitenhouderijen in Limburg

Uitbreiding
Vorige maand wilde het Provinciebestuur nog dat geitenhouderijen, ondanks het verbod, onder strikte voorwaarden tóch mogen uitbreiden. Gedeputeerde Hubert Mackus licht desgevraagd toe: "Het is aan Provinciale Staten om dat wel of geen onderdeel te maken van het nieuw vast te stellen beleid".

Lees ook: Provinciebestuur kijkt naar geitenstop

Het nieuwe beleid moet er uiterlijk 27 november liggen. Dan eindigt namelijk de nieuwe geitenstop.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen