Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw gedoe om Zwarte Piet: Roermondse Sint stapt op

Geplaatst opvrijdag 15 november 2019 - 15:14

Voor de tweede keer in een week tijd is er een Limburgs incident rondom de Zwarte Pietendiscussie. Een man die al 23 jaar Sinterklaas speelt in Roermond, stopt er mee.

Daardoor komt de goedheiligman niet meer op visite bij kinderdagverblijven 't Treintje en De Bengelkes.

"De reden is de aanhoudende maatschappelijke discussie over de kleur van Zwarte Piet", zegt Jeanny van Avesaath. Zij is de eigenaresse van beide kinderdagverblijven.

Lees ook: Sint niet naar Belastingdienst vanwege discussie Zwarte Piet

Mijter aan de wilgen
De kinderdagverblijven moeten daarom op zoek naar een andere goedheiligman. De vaste Sinterklaas van dienst, die er 23 jaar was, kon zich niet meer vinden in de landelijke discussie rondom Zwarte Piet en besloot zijn mijter aan de wilgen te hangen.

“We zagen dit absoluut niet aankomen", reageert Van Avesaath. "Wegens tijdgebrek hebben we na het besluit van Sinterklaas ook geen vervanger meer kunnen vinden. De Sint vond dat hij te beperkt zijn werk nog kon uitvoeren, vanwege de zwartepietendiscussie. Voor hem ging de lol er zo ook van af.”

Sinterklaasliederen
In veel sinterklaasliederen wordt de zwart geschminkte knecht van de gulle bisschop regelmatig benoemd. Voor de afzwaaiende Sint begon het een onmogelijke opgave te worden om alle traditionele liederen te mijden waar Zwarte Piet in voor kwam. "Sinterklaas vond het jammer dat hij bij bepaalde bezoeken zich moest aanpassen. Er werd hem gevraagd om de teksten aan te passen of om het nummer te mijden. Dat ging de goedheiligman te ver."

Ook was hij helemaal klaar met de landelijke discussie en de aandacht van de media over de kleur van Zwarte Piet. Tevens hebben de twee kinderdagverblijven in Roermond besloten om de Zwarte Pieten te vervangen door roetveegpieten. “Tijden veranderen en daar moet je soms in meegaan. Maar we zitten nu wel zonder Sinterklaas”, zegt Van Avesaath.

Verrast
Vier weken geleden werd Van Avesaath verrast door het bericht van hun vaste Sinterklaas. De Sint in kwestie zal ook bij overige scholen en bedrijven niet meer actief zijn. Op vrijdag 6 december staat de viering op het programma bij de twee crèches in Roermond. De eigenaresse betreurt dat de kinderen dit jaar de goedheiligman moeten missen.

Roetveegpieten
Nu Sinterklaas heeft aangegeven de kinderdagverblijven van Van Avesaath te mijden, heeft zij besloten om Zwarte Piet te vervangen door roetveegpieten. "Tijden veranderen. Zelf hebben wij geen moeite met Zwarte Piet en er zijn hier ook geen incidenten geweest met ouders of kinderen. Met ons besluit proberen wij gewoon met de tijd mee te gaan en eventuele problemen in de toekomst tegen te gaan."

Lees ook: Zwarte Piet blijft grotendeels zwart in Limburg

Hulpsinterklaas
Vooralsnog ziet het er naar uit dat de ingehuurde roetveegpieten zonder Sint op vrijdag 6 december de kinderen van het kinderdagverblijf verblijden met een bezoek. Van Avesaath betreurt de situatie en hoopt dat een hulpsinterklaas alsnog het feest enigszins kan redden. “Het bedrijf waar de roetveegpieten vandaan komen heeft ook geen Sint voor ons in de aanbieding. Het zal toch wel een beetje gek aanvoelen als we straks de dag na pakjesavond het feest moeten vieren zonder de goedheiligman.”

De Sint staat niet open voor een reactie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen