Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw fikse strafeis voor Jos van Rey

Geplaatst opdinsdag 14 november 2017 - 17:26
Bekijk media
  • 1
  • 2
Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep opnieuw een fikse straf geëist tegen Jos van Rey.

Als het aan justitie ligt krijgt de oud-wethouder van Roermond een gevangenisstraf van 2 jaar opgelegd. Verder eiste justitie dat hij 3 jaar lang geen functie als wethouder of gedeputeerde mag bekleden.

Verkiezingen
Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar spreekt advocaat-generaal Theo de Jong zijn vrees uit dat Van Rey opnieuw wordt benoemd tot wethouder. "En dat moet worden voorkomen", zegt hij.

De eis is hetzelfde als anderhalf jaar geleden, toen de zaak voor het eerst onder de rechter kwam. Toen werd Van Rey uiteindelijk veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur.

Omkopen
De VVD-politicus zou zich jarenlang hebben laten omkopen door goede vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. De twee vrienden gingen samen op vakantie, bezochten voetbalwedstrijden en maakten dure stedentrips.

Scheidslijn
Zakelijk en privé liepen volledig door elkaar, zo stelde het OM. "Als de scheidslijn vervaagt van wat puur zakelijk is, kan een wethouder zijn ambt niet meer met de vereiste onafhankelijkheid uitvoeren. Bij vriendschap moet juist afstand worden gecreëerd, bijvoorbeeld door een andere portefeuille te nemen."

Lees ook: 'Van Rey speelde ordinair vals bij burgemeestersbenoeming'

Medeverdachte Piet van Pol hoorde eerder deze dag een gevangenisstraf van twee jaar tegen zich eisen.

Lees ook: Hoger beroep: OM eist opnieuw celstraf voor Piet van Pol

Hoger beroep
De rechtbank in Rotterdam legde Van Rey vorig jaar een werkstraf van 240 uur op. Van Pol kreeg een werkstraf van 100 uur. Het OM had tegen beiden twee jaar celstraf geëist. Omdat de straffen veel lager uitvielen, tekende het OM hoger beroep aan. Ook Van Rey en Van Pol gingen in beroep.

Op 20 december is de uitspraak.

Lees ook: Jos van Rey: de opkomst, de val én de wederopstanding

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

8 uur editie
's Ochtends op de hoogte van het vroege nieuws. Maandag tot vrijdag rond 8:00 uur in je mailbox.

12 uur editie
Tegen lunchtijd even het belangrijkste nieuws checken? Je krijgt ‘m elke werkdag rond 12:00 uur.

Het laatste Limburgse nieuws

Meest gelezen

Uit eigen keuken
Uitgelicht
AvondGasten, de talkshow van Limburg

Iedere werkdag met sprankelende gasten aan tafel en verslaggevers in de provincie. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. AvondGasten is om 17:55 live op L1 TV en wordt herhaald om 20:55 en 22:55 uur.
Presentatie: Fabienne Nijsten, Sanders Kleikers en Kirsten Paulus

AvondGasten, elke werkdag op L1 TV
Uitgelicht
Jouw favoriete liedje in ruil voor jouw actie of donatie

Doe mee met de actie 'L1 Samen voor de Voedselbank'! Van 11 t/m 21 december zetten alle medewerkers van L1 zich weer in om, samen met bedrijven, verenigingen en inwoners van Limburg, zoveel mogelijk voedselpakketten met langhoudbare producten in te zamelen. Help jij mee? Bedenk zelf een actie en meld deze aan op onze website of doneer online een voedselpakket. Makkelijker kan bijna niet... Als dank voor jouw hulp mag je vervolgens ook een verzoekplaatje aanvragen. De dj's van L1 draaien jouw favoriete liedje met plezier!

Meld hier jouw actie voor de voedselbank aan
Uitgelicht
Doneer online een voedselpakket

Ook dit jaar kun je weer online een voedselbankpakket doneren in het kader van de actie 'L1, Samen voor de Voedselbank'. Door online te doneren kunnen er producten worden gekocht voor de Voedselbanken in Limburg. Hiermee help je maar liefst 6000 Limburgers! Je kunt kiezen tussen 3 online pakketten van €10, €25 en €100.

Doneer hier uw online voedselpakket
Uitgelicht
Tijd voor Toen is terug!

Tijd voor iets nieuws. Of beter gezegd: iets ouds! Tijd voor Toen is terug, iedere maandag en donderdag een nieuwe aflevering exclusief op L1.nl. Met prachtige beelden uit de rijke Limburgse historie.

Bekijk hier Tijd voor Toen
Uitgelicht
Haal de beste buuttes bij je in huis!

In aanloop naar het 55-jarig jubileum van de Limburgse Vereniging van Karnavalsartiesten (LVKA) is deze nieuwe dvd van de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen gemaakt.
In samenwerking met L1 is een dvd samengesteld met daarop de winnende buuttes van de jaren 2010, 2011 en 2012 (met o.a. Fer Naus, Harold Schroijen, Har Daniels en Ger Frenken).
Een DVD mét lachgarantie!

Bestel nu de DVD in de L1 Shop