Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw evacuatie van Velden zoals in 1945

Geplaatst opwoensdag 13 november 2019 - 14:30

Op bevel van SS-leider Heinrich Himmler werd Velden op 14 januari 1945 geëvacueerd. 75 jaar later wordt dit herdacht door dezelfde tocht opnieuw te maken.

De bewoners legden destijds onder winterse omstandigheden ruim acht kilometer te voet af naar de Duitse plaats Straelen. Velden en Straelen werken nu samen om de herdenkingstocht mogelijk te maken.

Sneeuw
In de nacht van 13 op 14 januari 1945 om 1:00 uur stonden 300 mannen van de Grüne Polizei voor de deuren van de bewoners. Om 8:00 uur 's morgens moest iedereen klaarstaan in Schandelo met maximaal 25 kilogram bepakking. In een stoet van twee kilometer liepen ze door de sneeuw richting Straelen, naar de Volksschule. Ouderen, zieken en minder mobiele personen mochten meerijden met legervoertuigen.

Volksschule Straelen, evacuatie Velden naar Straelen 1945

Veewagons
De reis ging met de trein in veewagons verder naar Groningen. Groepen van 50 tot 80 mensen zaten in zo'n wagon. Ze moesten zich aan elkaar verwarmen. Ook stonk het er flink. Tijdens de uren durende treinrit moesten ze hun behoeften in de wagon doen. Vervuild en verzwakt kwamen de bewoners van Velden aan. Ze werden in Groningen opgevangen door gezinnen in de omgeving.

Plunderen
Na de evacuatie plunderde de Grüne Polizei het verlaten dorp en nam zij het vee mee. Ook de Engelse soldaten hielden er huis.

Foto
Harrie Hermkens is een van de bewoners die geëvacueerd werd. Tijdens de tocht stapte hij tussen Schandelo en Straelen uit de rij om een foto te maken van de stoet. Inmiddels is Hermkens diep in de 90 jaar.

Eerbetoon
Om een eerbetoon te brengen aan de mensen die dit hebben meegemaakt, wordt op zondag 19 januari een voettocht georganiseerd van Schandelo naar Straelen. Ook staat de verbroedering tussen de twee plaatsen centraal. Deelnemers dragen kleding zoals de mensen in de jaren 40 en ook rijden vervoersmiddelen uit die tijd mee.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen