Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw evacuatie van Velden zoals in 1945

Geplaatst opwoensdag 13 november 2019 - 14:30

Op bevel van SS-leider Heinrich Himmler werd Velden op 14 januari 1945 geëvacueerd. 75 jaar later wordt dit herdacht door dezelfde tocht opnieuw te maken.

De bewoners legden destijds onder winterse omstandigheden ruim acht kilometer te voet af naar de Duitse plaats Straelen. Velden en Straelen werken nu samen om de herdenkingstocht mogelijk te maken.

Sneeuw
In de nacht van 13 op 14 januari 1945 om 1:00 uur stonden 300 mannen van de Grüne Polizei voor de deuren van de bewoners. Om 8:00 uur 's morgens moest iedereen klaarstaan in Schandelo met maximaal 25 kilogram bepakking. In een stoet van twee kilometer liepen ze door de sneeuw richting Straelen, naar de Volksschule. Ouderen, zieken en minder mobiele personen mochten meerijden met legervoertuigen.

Volksschule Straelen, evacuatie Velden naar Straelen 1945

Veewagons
De reis ging met de trein in veewagons verder naar Groningen. Groepen van 50 tot 80 mensen zaten in zo'n wagon. Ze moesten zich aan elkaar verwarmen. Ook stonk het er flink. Tijdens de uren durende treinrit moesten ze hun behoeften in de wagon doen. Vervuild en verzwakt kwamen de bewoners van Velden aan. Ze werden in Groningen opgevangen door gezinnen in de omgeving.

Plunderen
Na de evacuatie plunderde de Grüne Polizei het verlaten dorp en nam zij het vee mee. Ook de Engelse soldaten hielden er huis.

Foto
Harrie Hermkens is een van de bewoners die geëvacueerd werd. Tijdens de tocht stapte hij tussen Schandelo en Straelen uit de rij om een foto te maken van de stoet. Inmiddels is Hermkens diep in de 90 jaar.

Eerbetoon
Om een eerbetoon te brengen aan de mensen die dit hebben meegemaakt, wordt op zondag 19 januari een voettocht georganiseerd van Schandelo naar Straelen. Ook staat de verbroedering tussen de twee plaatsen centraal. Deelnemers dragen kleding zoals de mensen in de jaren 40 en ook rijden vervoersmiddelen uit die tijd mee.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen