Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw acties bij VDL Nedcar

Geplaatst opmaandag 11 maart 2019 - 17:19

Het personeel van VDL Nedcar gaat volgende week maandag opnieuw staken. Dit keer met toestemming van het bedrijf.

De medewerkers leggen in de middag tijdens de ploegenwissel 66 minuten de fabriek plat. Ze willen dat de AOW-leeftijd wordt bevroren op 66 jaar.

Landelijke pensioenstakingen
De actie is een onderdeel van de landelijke pensioenstakingen die de vakbonden CNV, FNV en VCP houden. De bonden willen dat de pensioengerechtigde leeftijd wordt verlaagd naar 66 jaar. "De bonden hebben ons gevraagd of we mee wilden werken. En daar hebben we gehoor aan gegeven", zegt woordvoerder Miel Timmers van VDL. Volgens de woordvoerder wil dat niet zeggen dat VDL zich achter de actie van de vakbonden schaart. "We houden ons buiten dit conflict."

Medewerking
Eerder stapte Nedcar nog met succes naar de rechter om een staking te voorkomen. "Maar we hebben toen aangegeven dat we mee willen denken over alternatieve stakingen." De acties zullen plaatsvinden bij de ploegenwissel van 14.00 uur tot 15.06 uur. "De ochtendploeg werkt nu 33 minuten korter, en de middagploeg begint 33 minuten later", legt Timmers uit.

Zwaar werk
De vakbonden zijn blij dat ze ook bij Nedcar aandacht mogen vragen voor de pensioenproblemen. "Iedereen moet nu doorwerken tot 67 jaar. Ook mensen bij Nedcar", legt Ron Smeets van vakbond CNV uit. "Ze hebben een lichamelijk belastend beroep. En ze werken in wisseldiensten. Dat is heel zwaar voor ze."

Zorgkosten
De bonden willen daarom dat de gesprekken over pensioenen snel worden hervat en dat de AOW-leeftijd naar 66 gaat. Maar het gaat volgens Smeets niet alleen om pensioenen. "Als mensen gezond hun pensioen halen, scheelt dat in de zorgkosten", aldus Smeets.

Openbaar vervoer
Niet alleen bij Nedcar zal het werk maandag 66 minuten stil worden gelegd. In heel Nederland houden de vakbonden werkonderbrekingen. Zo zal ook het openbaar vervoer in Limburg tussen 6:00 uur en 7:06 uur 66 minuten lang niet rijden. Arriva zegt nog niet te kunnen reageren op de actie in het openbaar vervoer, omdat het vervoersbedrijf nog niet officieel geïnformeerd zou zijn.

Mars
Ook in andere sectoren worden acties gevoerd. In Heerlen wordt die dag een mars gehouden naar het hoofdkantoor van pensioenfonds ABP.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen