Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw actie woonwagenbewoners voor meer standplaatsen

Geplaatst opmaandag 31 augustus 2020 - 21:54

Woonwagenbewoners voeren in Brunssum actie voor meer standplaatsen. Ze vinden dat woningstichting Weller te weinig actie onderneemt om nieuw plaatsen te creëren.

Enkele woonwagenbewoners hebben twee caravans voor het hoofdkantoor van Weller neergezet.

Video L1 (Ruud van Broekhoven)

Duurt te lang
Volgens de woonwagenbewoners is de maat vol. Ze zeggen dat ze al vaak gesprekken hebben gevoerd met de gemeenten en de woningstichting. "Maar er gebeurt helemaal niets", zegt Hendrik Metzen. "We hebben goede gesprekken, maar er is nog geen enkele standplaats bijgekomen. De wethouder doet zijn best, maar de woningstichting doet helemaal niets." Zij willen acht standplaatsen aan de Emmaweg.

Gesprekken
Dat er niets gebeurt klopt volgens Weller niet. Een woordvoerder laat weten dat er oriënterende gesprekken hebben plaatsgevonden tussen Weller, de gemeente Brunssum en een adviesbureau. Er is echter nog niets besloten over nieuwe standplaatsen en de locatie daarvan. Weller verwacht dat medio december een knoop wordt doorgehakt over dit onderwerp.

500
Er zijn in Limburg de komende tien jaar ongeveer 500 extra standplaatsen voor woonwagens nodig. Dat bleek uit een inventarisatie van de provincie afgelopen juni. Woonwagenbewoners voerden vorig jaar op verschillende plekken in Limburg actie om meer plaatsen te krijgen, onder meer in Leudal, Beek, Landgraaf en Maastricht.

Lees ook: Zo'n 500 extra woonwagenplaatsen nodig in Limburg

Uitsterfbeleid
Twee jaar geleden kwam er een einde aan het zogenoemde uitsterfbeleid. Dat beleid betekende dat vrijgekomen plaatsen niet meer werden toegewezen aan nieuwe woonwagenbewoners. Zo werden kinderen van woonwagenbewoners gedwongen om in een gewoon huis te gaan wonen. Maar dat beleid was discriminerend, oordeelde het College voor de Rechten van de Mens en Nationale Ombudsman.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen