Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw 120 uur werkstraf geëist tegen Offermanns

Geplaatst opdinsdag 10 februari 2015 - 15:16

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep opnieuw 120 uur werkstraf geëist tegen oud-burgemeester Ricardo Offermanns van Meerssen.

Volgens het OM is sprake van ondermijning van de democratie rond de burgemeestersbenoeming in Roermond. Offermanns kreeg van oud-wethouder Jos van Rey vragen en antwoorden doorgespeeld voor zijn gesprek met de vertrouwenscommissie die de nieuwe burgemeester moest voordragen aan de gemeenteraad. Van Rey was adviseur van die commissie die Offermanns ook voordroeg.

'Hou op'
Volgens advocaat-generaal Theo de Jong blijkt uit alles dat Offermanns deze informatie bewust heeft aangenomen. "Hij heeft op geen enkel moment tegen Van Rey gezegd hou op, waar ben je mee bezig. Er is geen tegenspel. Uit niets blijkt dat hij tegen Van Rey is opgewassen zoals hij zelf zegt", zo verklaarde De Jong.

Vatbaar voor tegendiensten
Daardoor kon hij ook nooit meer in een vrije positie ten opzichte van Van Rey kunnen komen te staan als burgemeester en maakte hij zich vatbaar voor tegendiensten, aldus het OM. De advocaat van Offermanns, Marijn Zuketto, bestreed de visie van het OM. Volgens hem is er geen sprake van corruptie of omkoping. Het is ook totaal onduidelijk welke tegenprestatie van Offermanns werd verwacht, zei Zuketto.

'Je kunt zeggen dat de procedure niet fair is gelopen, maar het is alleen aan de politiek om daar een oordeel over uit te spreken', was de boodschap van Zuketto.

Zwijnenberg
Hij vond ook dat het OM niet ontvankelijk moet worden verklaard omdat ze een andere burgemeesterskandidaat niet vervolgt terwijl die ook uitgebreide informatie van Van Rey heeft gekregen. Daarbij doelde hij op oud VVD-wethouder Vincent Zwijnenberg.

De verwachting is dat Zuketto om vrijspraak van Offermanns vraagt. De uitspraak is op donderdag 12 maart.

Lees ook: Ricardo Offermanns: 'Ik heb de boel niet besodemieterd'

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Offermanns: blij dat corruptie van tafel is
Ricardo Offermanns: 'Ik heb de boel niet besodemieterd'
Offermanns ook in beroep veroordeeld, straf gehalveerd
Jos van Rey houdt emotioneel betoog in de rechtszaal
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen