Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw 120 uur werkstraf geëist tegen Offermanns

Geplaatst opdinsdag 10 februari 2015 - 15:16

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep opnieuw 120 uur werkstraf geëist tegen oud-burgemeester Ricardo Offermanns van Meerssen.

Volgens het OM is sprake van ondermijning van de democratie rond de burgemeestersbenoeming in Roermond. Offermanns kreeg van oud-wethouder Jos van Rey vragen en antwoorden doorgespeeld voor zijn gesprek met de vertrouwenscommissie die de nieuwe burgemeester moest voordragen aan de gemeenteraad. Van Rey was adviseur van die commissie die Offermanns ook voordroeg.

'Hou op'
Volgens advocaat-generaal Theo de Jong blijkt uit alles dat Offermanns deze informatie bewust heeft aangenomen. "Hij heeft op geen enkel moment tegen Van Rey gezegd hou op, waar ben je mee bezig. Er is geen tegenspel. Uit niets blijkt dat hij tegen Van Rey is opgewassen zoals hij zelf zegt", zo verklaarde De Jong.

Vatbaar voor tegendiensten
Daardoor kon hij ook nooit meer in een vrije positie ten opzichte van Van Rey kunnen komen te staan als burgemeester en maakte hij zich vatbaar voor tegendiensten, aldus het OM. De advocaat van Offermanns, Marijn Zuketto, bestreed de visie van het OM. Volgens hem is er geen sprake van corruptie of omkoping. Het is ook totaal onduidelijk welke tegenprestatie van Offermanns werd verwacht, zei Zuketto.

'Je kunt zeggen dat de procedure niet fair is gelopen, maar het is alleen aan de politiek om daar een oordeel over uit te spreken', was de boodschap van Zuketto.

Zwijnenberg
Hij vond ook dat het OM niet ontvankelijk moet worden verklaard omdat ze een andere burgemeesterskandidaat niet vervolgt terwijl die ook uitgebreide informatie van Van Rey heeft gekregen. Daarbij doelde hij op oud VVD-wethouder Vincent Zwijnenberg.

De verwachting is dat Zuketto om vrijspraak van Offermanns vraagt. De uitspraak is op donderdag 12 maart.

Lees ook: Ricardo Offermanns: 'Ik heb de boel niet besodemieterd'

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Offermanns: blij dat corruptie van tafel is
Offermanns ook in beroep veroordeeld, straf gehalveerd
Ricardo Offermanns: 'Ik heb de boel niet besodemieterd'
Jos van Rey houdt emotioneel betoog in de rechtszaal
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen