Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnamestop: dit betekent het voor patiënten

Geplaatst opvrijdag 7 mei 2021 - 18:12

De Zuyderlandziekenhuizen in Sittard-Geleen en Heerlen en VieCuri in Venlo en Venray kondigden deze week tijdelijke opnamestops af. Wat houdt zo'n stop in en wat zijn de gevolgen voor patiënten die acute zorg nodig hebben?

1Limburg legde deze en enkele andere vragen voor aan het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), VieCuri en Zuyderland.

Wat is een opnamestop?
Een opnamestop wordt afgekondigd als ziekenhuizen geen plaats hebben om nieuwe patiënten op te nemen. Er zijn verschillende opnamestops. Het kan zijn dat er geen plaats is om nieuwe coronapatiënten op te nemen. Dat was het geval bij Zuyderland, waardoor daar donderdagavond een opnamestop inging voor coronapatiënten.

Het kan ook zijn dat er geen andere patiënten meer bij kunnen komen. VieCuri sloot afgelopen weekend de spoedeisende hulp vanwege drukte. "We kregen buitengewoon grote aantallen patiënten. Dat in combinatie met een beperkte uitstroom betekende een overvol ziekenhuis", aldus een woordvoerder van het VieCuri.

Het ROAZ, dat de samenwerking tussen de Limburgse ziekenhuizen coördineert, zegt dat een opnamestop altijd wordt besproken in het regionaal overleg. Vervolgens worden alle ketenpartners geïnformeerd, onder meer huisartsen, ambulances, andere ziekenhuizen, en de verpleeg- en thuiszorg.

Waar moet ik naartoe als er een opnamestop is bij mijn dichtstbijzijnde ziekenhuis en hoe kan ik dat weten?
Volgens het ROAZ en de ziekenhuizen moet je altijd een doorverwijzing hebben voordat je in een ziekenhuis terechtkomt. In minder acute situaties gaat dat via de huisarts, in acute situaties via de meldkamer. "De verwijzer is van een opnamestop op de hoogte en heeft daarover contact met de patiënt", zegt het ROAZ.

"Omdat onze ketenpartners geïnformeerd zijn over de opnamestop, zullen zij als de medische situatie dat toelaat, de patiënt naar een ander ziekenhuis laten gaan", vult VieCuri aan. De meeste ziekenhuizen besluiten ook het nieuws over een opnamestop op hun website te plaatsen en de boodschap te verspreiden via sociale media.

Is de 'deur' van een ziekenhuis dan letterlijk dicht tijdens een opnamestop?
Nee. VieCuri zegt daarover: "Het kan zijn dat een patiënt heel snel gezien moet worden en dat ervoor wordt gekozen om dat bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis te doen op de Spoedeisende Hulp." Dat kan ook als een ziekenhuis een opnamestop heeft. "Vervolgens wordt de patiënt 'gestabiliseerd' op de Spoedeisende Hulp en overgeplaatst naar een ander ziekenhuis."

Soms zijn opnamestops maar van korte duur. Hoe kan dat en waarom worden ze dan wel bekendgemaakt?
Ziekenhuizen weten bij het afkondigen van een opnamestop niet de duur van een opnamestop, vertelt VieCuri. Het ROAZ vult aan: "Een opnamestop kan variëren van één uur tot meerdere dagen." Opnamestops kunnen soms maar van korte duur zijn omdat patiënten op een later moment kunnen worden overgeplaatst naar een ander ziekenhuis in de provincie of daarbuiten. Vrijdagmiddag kon Zuyderland de opnamestop beëindigen doordat patiënten werden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.

Lees ook: Zuyderland neemt weer coronapatiënten op

Over de beschikbare ruimte zegt VieCuri: "De ene dag moeten we patiënten uitplaatsen omdat we vol liggen, de andere dag is er ruimte om patiënten over te nemen. Dat is overigens nooit veel ruimte, maar het kan een ander ziekenhuis nét genoeg helpen. We zitten allemaal al weken op de grenzen van onze capaciteit te werken."

Kan het zijn dat een inwoner van Limburg ook naar een ziekenhuis buiten de provincie wordt verwezen en hoe wordt dat bepaald?
Dat is mogelijk. Volgens VieCuri wordt er altijd eerst in Limburg gekeken of er in een ander ziekenhuis ruimte is, maar als dat niet lukt wordt er buiten de provinciegrenzen gekeken. Dat geldt ook voor patiënten die al in een ziekenhuis liggen en moeten worden overgeplaatst. "Er wordt gekeken naar de medische situatie van de patiënt én de situatie van het ontvangende ziekenhuis", legt VieCuri uit.

De overplaatsing van coronapatiënten wordt gecoördineerd door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). "Dit doen we om de werklast van de covidzorg zo goed mogelijk te spreiden over de Nederlandse ziekenhuizen", zegt Zuyderland. "Als patiënten verspreid kunnen worden binnen de regio, wordt dit gedaan door het Regionale Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (RCPS)", aldus Zuyderland. "Als het beter is, gezien de bezetting in de regio, de patiënt naar een andere regio te verplaatsen, wordt dit weer gedaan door het LCPS."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen