Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnames gestart: Roermond drie dagen lang toneel IRA-aanslag

Geplaatst opwoensdag 18 november 2020 - 20:30

De aanloop was op zijn zachtst gezegd rommelig, maar woensdag vormt de Markt in Roermond dan toch het decor van 'The Spectacular', een vierdelige dramaserie over de IRA-aanslag in mei 1990.

"Ik ben blij dat we hier zijn", zegt de Tegelse producent en regisseur Pieter Kuijpers. "Dit kon alleen maar in Roermond worden opgenomen. Het is hier allemaal gebeurd. De Markt in Roermond is het hart van de vertelling." Dat de filmopnames voor The Spectacular aanvankelijk niet werden toegestaan, heeft hem slapeloze nachten bezorgd. "Maar gelukkig kwam het goed."

Toch niet verboden
Burgemeester Rianne Donders verbood aanvankelijk de opnames. Een filmset met een crew van ongeveer 70 mensen zou niet in lijn zijn met de coronamaatregelen. Daarbij zou de filmset mogelijk ook nogal wat bekijks trekken. Productiemaatschappij Pupkin, van de Tegelse producent en regisseur, was laaiend. Ook omdat er in andere delen van het land gewoon gefilmd mag worden. Er is namelijk een uitzonderingspositie op groepsvorming mogelijk voor het uitoefenen van een beroep tot maximaal 100 personen. Uiteindelijk ging Donders toch overstag en gaf ze toestemming om te filmen op de Markt.

Lees ook: Toch opnames IRA-aanslag: 'Overal filmen, ook in Roermond'

IRA-aanslag
De serie 'The Spectacular' gaat over een terroristische aanslag in Roermond die twee Australische toeristen het leven kostte. Achteraf bleek dat het Ierse Republikeinse Leger (IRA) de Australische toeristen voor Britse militairen aanzag. Ze reden namelijk in een auto met een Brits kenteken. Er heeft nooit iemand vastgezeten: de IRA-verdachten werden vrijgesproken. De serie is onder meer gebaseerd op het boek Ruger.357 van journalist Paul van Gageldonk.

Lees ook: IRA-aanslag Roermond 30 jaar geleden: van boek tot serie

Twee vrouwen in de hoofdrol
De serie is gebaseerd op de gebeurtenissen van 30 jaar geleden. Twee vrouwen spelen de hoofdrol: de Maastrichtse Hadewych Minis en de Ierse actrice Aoibhínn McGinnity. Minis speelt rechercheur Jeanine Maes, die de jacht opent op het vrouwelijke IRA-lid Fiona Hughes (McGinnity).

Limburgse productie
Behalve Kuijpers en Minis, leveren ook de acteurs Jochum ten Haaf uit Maastricht en Michel Sluysmans uit Heerlen een bijdrage aan de dramaserie. 'The Spectacular' wordt eind 2021 uitgezonden door de VPRO.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen