Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Opmars wild zwijn in Zuid-Limburg

Geplaatst opmaandag 6 juni 2016 - 6:42

Het gaat erg goed met het wild zwijn in Zuid-Limburg. Een plus voor de natuur, maar het is onvermijdelijk dat mens en dier elkaar vaker tegen gaan komen.

Verontruste inwoners van Vilt maken melding van een botsing tussen een fietser en een wild zwijn. De dieren hebben in de nachtelijke uren bovendien het voetbalveld omgewoeld en zijn een speeltuintje binnengedrongen om te graven naar voedsel.

Intelligente dieren
De dieren staan te boek als hoogst intelligent en zullen zich niet snel aan de mens laten zien. Maar vooral wanneer er jongen in het spel zijn, kan een geschrokken zwijn wanneer het toch tot een confrontatie komt, de aanval kiezen. De omgeving van Valkenburg is een hotspot voor zwijnen. Vorig jaar al werden er zo veel gezien, dicht in de buurt van onze leefomgeving, dat de gemeente een aanlijnplicht voor honden invoerde en inwoners op het hart drukte in de natuur vooral niet van de paden af te gaan. Natuurorganisaties en de lokale en provinciale overheden signaleren dat de opmars van het wild zwijn gestaag doorzet.

"Ze vinden in onze natuurgebieden veel voedsel", weet jager Stijn Groen. "Tel daarbij op de zachte winters van de laatste jaren en je hebt een ideaal biotoop." Dat is goed nieuws voor de natuur.
Doordat zwijnen in hun zoektocht naar voedsel de aarde omwoelen, ontstaat vruchtbare grond. Maar sommige bossen beginnen te dichtbevolkt te raken, waardoor de zwijnen gaan migreren. Stijn Groen: "Daarbij zullen ze ook wegen oversteken."

Noord- en Midden-Limburg
Noord- en Midden-Limburg kennen het klappen van de zweep inmiddels. Maar onlangs kwam het ook op de A79 en A76 tot aanrijdingen. Het zwijn heeft nu ook leefgebieden gevonden rond bijvoorbeeld Ubachsberg, Vaals, Slenaken en Voerendaal. In Epen zijn de dieren al in achtertuinen gesignaleerd.

Brouwerij
Het terrein van de Brand bierbrouwerij bij Wijlre krijgt regelmatig bezoek van een zwijnenfamilie. De provincie Limburg had al een meldpunt voor overlast voor agrariers en bedrijven. Niet voor niets is daar onlangs een meldpunt voor particulieren bijgekomen.

Overleg
De overheden en natuurorganisaties zijn constant in overleg. Want waar natuur en mens elkaar tegenkomen spelen verschillende belangen. "Het is zoeken naar de juiste balans", weet Edmond Staal van Stichting Limburgs Landschap. "Wanneer het dier op nieuwe plekken gesignaleerd wordt, moeten we nieuwe afspraken maken met de jagers." Maar zoals gezegd: wilde zwijnen zijn erg intelligent. "Ze laten zich niet zomaar vangen. Bovendien kun je in onze drukke regio niet zomaar gaan schieten."

Tip voor de redactie? Foto of filmpje van een nieuwsgebeurtenis?
Whatsapp ze naar ons nummer: 0683541920!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Zomertijd: vaker botsing met wild in Limburg
'Wilde zwijnen gaan de droogte niet overleven'
Noodklok geluid, jagers voor wilde zwijnen gezocht
Automobilist rijdt meerdere wilde zwijnen dood op A2
Overzicht
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
Volg de Halve Finales LVK bij L1

Wie wordt de opvolger van Spik & Span? 60 liedjes zijn doorgedrongen tot de halve finales van het 43ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Deze strijden in 3 halve finales in de Muziekgieterij om een finaleplek. Uiteraard beleef je het LVK weer bij L1. Iedere vrijdag om 18:00 op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. Op zaterdag om 13:00 wordt de halve finale herhaald.

Bekijk hier de liedjes van het LVK
Uitgelicht
Januari buuttemaand op L1.nl

Elke dag nieuwe buut om 11.11 uur op L1.nl.

De regionale omroep L1 heeft een enorm rijk archief met radio- en tv-opnames van Limburgse buuttereedners. In de aanloop naar vastelaovend wordt dit genre extra in het zonnetje gezet op L1.nl.

Bekijk hier de buut van de dag
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen