Overslaan en naar de inhoud gaan

Opmars dialect in Top 2000 lijkt door te zetten

Geplaatst opwoensdag 2 december 2020 - 14:28

De decembermaand staat traditiegetrouw in het teken van lijstjes. Sinds dinsdag is de stembus voor de Top 2000 geopend. Hoeveel Limburgse artiesten staan dit jaar in de 'lijst der lijsten'?

Als we naar het stemgedrag van vorig jaar kijken, zal de Limburgse inbreng vooral een dialectfeestje worden. In vier gemeenten kreeg een Limburgse artiest vorig jaar ook daadwerkelijk de meeste stemmen, dat is te zien op een Top 2000-kaart.

Top 2000-kaart
Zo werd er in Horst aan de Maas en Peel aan de Maas het meest gestemd op November van de Americaanse band Rowwen Hèze. In Beesel en Venlo kon Hald mich ‘s vas van Neet oét Lottum op de meeste stemmen rekenen. In de de rest van de provincie bleek Bohemian Rhapsody van Queen de populairste track. Gennep was een uitzondering: daar stemde het publiek het meest op Hotel California van Eagles.

Facebookactie Sjeng aon de geng
In Maastricht en omgeving proberen ze dit jaar het stemgedrag ook te beïnvloeden. Zo is er een Facebookpagina gemaakt om Sjeng aon de geng van Frans Theunisz in de lijst van NPO Radio 2 te krijgen. De pagina is een initiatief van liefhebbers uit Schin op Geul. De Maastrichtse zanger kan het initiatief waarderen. Hij heeft gereageerd in een video op Facebook. Naar eigen zeggen zou het hij het fantastisch vinden om in de Top 2000 te komen. "Al word ik tweeduizendste."

Hugo de Jonge en Nao 't Zuuje
Lex Uiting was al met zijn liedje Nao 't Zuuje in de Top 2000 te horen. Hij wist dit jaar coronaminister Hugo de Jonge voor camera te krijgen om een oproep te doen om het liedje in de lijst te stemmen. De politicus blijkt groot fan van het liedje:

Limburgse inbreng 2019
Rowwen Hèze was vorig jaar met zes nummers hofleverancier. Dat waren Bestel Mar (1409), De Neus Umhoeg (930), Auto Vliegtuug (825), Limburg (612), De Peel In Brand (443) en November (291). Verder waren Gé Reinders met zijn Blaosmeziek (831) en Neet Oét Lottum met Hald Mich 's Vas (697) opnieuw in de Top 2000 terug te vinden. Nao 't Zuuje van Lex Uiting kwam als tweede nummer in het Venloos nieuw binnen op nummer 1214.

Het enige niet-dialectnummer kwam van de in Baarlo geboren zangeres Kovacs met haar jazzy lied Digging uit 2015, dat met nummer 1896 in de onderste regionen van de lijst was terug te vinden.

Lees ook: Limburgse inbreng Top 2000 steeds meer dialectfeestje

Verdwenen Limburgse nummers
In de loop der jaren zijn er ook heel wat Limburgse nummers verdwenen uit 'de lijst der lijsten'. In voorgaande edities stonden Waarom Fluister Ik Je Naam Nog van Maastrichtenaar Benny Neyman en HAEVN met Met Finding Out More nog in de Top 2000. Ook de Brunssumse countryklassieker en wereldhit Mississippi van Pussycat is al een aantal jaren niet meer terug te vinden in de lijst, net als de studentikoze ballad Hou Me Vast van Volumia! uit Heerlen. En of het nu een Limburgse plaat is of niet, discoklassieker Rock Your Baby van parttime-Munstegelener George McCrae ontbreekt al sinds 2012.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen