Overslaan en naar de inhoud gaan

Opmars Britse variant: knelt het op de Limburgse ic's?

Geplaatst opdonderdag 14 januari 2021 - 19:52

Met de opmars van de waarschijnlijk zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus, is de vrees dat de druk op de zorg nog verder toeneemt. Zijn de Limburgse intensive care afdelingen voorbereid op een mogelijke nieuwe toestroom van coronapatiënten?

Iwan van der Horst, hoofd van de intensive care van het MUMC+ en lid van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen, geeft uitleg over de situatie op de Limburgse ic's.

Aantal bedden
Er zijn op dit moment ongeveer 130 ic-bedden in Limburg beschikbaar. "Ongeveer de helft is voor de acute COVID-zorg. De bedden die we opschalen, zijn voor de reguliere zorg, dus mensen zonder corona die urgente en acute zorg nodig hebben," legt Van der Horst uit. "Gebruikelijk is om een bezettingsgraad van tachtig procent na te streven. Nu ligt de bezettingsgraad vaak hoger omdat er meer vraag is naar capaciteit."

Krapte op de ic
Als er sprake is van krapte op de intensive care, dus dat bezettingsgraad erg hoog is, dan heeft dat niet zozeer met de hoeveelheid bedden te maken. Het gaat vooral over het personeel dat onder druk staat. "Dat heeft te maken met de beschikbaarheid van personeel met de juiste opleiding, training en vaardigheden. Van ic-verpleegkundige tot arts. En met name verpleegkundigen zijn cruciaal voor het bieden van de zorg, 24 uur per dag. En je kan alleen opschalen als andere zorgverleners doorschuiven naar de intensive care," aldus Van der Horst. "Normaal werkt een verpleegkundige per anderhalf bed, inmiddels is de ratio dat een verpleegkundige drie bedden moet verzorgen. Maar daarbij worden de verpleegkundigen ondersteund door zorgverleners die zijn doorgeschoven."

Ander personeel
Het doorschuiven van personeel naar een ic-afdeling is volgens Iwan van der Horst een hele grote uitdaging. "Sowieso gaat het doorschuiven van personeel natuurlijk ten koste van andere, reguliere zorg. En het gespecialiseerd opleiden van ic-verpleegkundigen duurt ongeveer twee jaar nadat iemand de algemeen verpleegkundige opleiding heeft afgerond. Dus dat kost tijd. Daarbij is er geen permanente staat van opschalingen, dus ook heel vaak niet zoveel expertise nodig. Inmiddels wordt er wel keihard gewerkt aan bijscholen van medewerkers om ingezet te kunnen worden op de ic-afdeling."

Code zwart
Als er landelijk onvoldoende capaciteit beschikbaar is en niet meer opgeschaald kan worden doordat al het geschikte personeel ingezet wordt, kan 'fase 3' van het opschalingsplan afgekondigd worden. Die fase staat beter bekend als 'code zwart'. Dat wil zeggen dat er keuzes gemaakt moeten worden: wie wordt wel nog behandeld en wie niet? Dat zijn in potentie beslissingen over leven en dood. De afgelopen maanden is het door pieken een paar keer voorgekomen dat code zwart op de loer lag, maar het is nog net niet zover gekomen.

Lees ook: Code zwart ligt op de loer

Verschil in behandeling
Een andere oorzaak dat de ic's vollopen, heeft te maken met de relatief lange behandeling van coronapatiënten. "Patiënten met COVID-19 die zorg op de IC nodig hebben, liggen gemiddeld veel langer op de IC dan de meeste andere patiënten," vertelt Van der Horst. "Op de IC krijgen de patiënten tijd om te herstellen en wordt dit proces met onder meer medicatie ondersteund. De ondersteuning voor patiënten met COVID-19 gebeurt voor een groot deel met behandelingen die andere patiënten ook krijgen. Langzamerhand komen behandelingen beschikbaar die bij COVID-19 effectief blijken en verkorten daarmee bijvoorbeeld de opnameduur."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen