Overslaan en naar de inhoud gaan

Opluchting bij studenten: eindelijk les op school

Geplaatst opvrijdag 13 augustus 2021 - 19:50

Studenten in Maastricht reageren opgelucht nu ze komend schooljaar weer fysiek lessen mogen volgen op de hogeschool en de universiteit.

Het goede nieuws voor studenten werd vrijdagavond bekendgemaakt tijdens de coronapersconferentie. De eerste hbo-opleidingen beginnen op 30 augustus, de universiteiten openen hun deuren op 6 september. Er hoeft in de onderwijsinstellingen dan geen 1,5 meter afstand meer gehouden te worden. Een mondkapje blijft in de gangen verplicht.

Lees ook: Rutte: 'Hopelijk 20 september afscheid van coronaregels'

Eindelijk vrienden maken
"Nu kan ik eindelijk vrienden maken. Ik ken niemand hier", reageert de Ierse student Scott opgelucht. Het afgelopen jaar heeft hij net als andere studenten veelal thuis lessen gevolgd. Af en toe mochten ze naar de campus van de Maastrichter universiteit. Dit hakte er flink in bij veel studenten. Zij kampten vaker met mentale problemen en eenzaamheid. Iets dat demissionair premier Mark Rutte ook benoemde tijdens de persconferentie.

Ook het studeren zelf werd er niet beter op. "Je kunt niet goed vragen stellen en je concentratie is slechter. Ik heb door alle online lessen zelfs de keuze gemaakt om er een jaartje tussenuit te gaan. Ik vond het heel zwaar", vertelt studente Jin-ah.

Video: L1

Klaar met Zoom
Dat het zwaar was, merkte de Maastrichtse studentenvereniging KoKo ook bij haar leden. "Vooral in de winter toen er ook nog een avondklok was. Iedereen was helemaal klaar met Zoom (videobeldienst, red.)", vertelt voorzitter Maaike Hooghiemstra. Sommige leden van de vereniging hadden hun klasgenoten in een jaar tijd nog nooit gezien. "Toen de vereniging in april weer open ging, kwamen veel mensen langs, ook al was er niks te doen. Ze hadden echt behoefte aan de sociale contacten."

KoKo kijkt uit naar een schooljaar waarin meer fysiek mogelijk is. Als eerste is de INKOM-introductie aan de beurt komende week. "Hopelijk kunnen we daar veel nieuwe leden verwelkomen in de hoop dat we er samen een mooi jaar van kunnen maken", aldus Hooghiemstra.

Collegezalen
De landelijke studentenvakbond is 'opgelucht en blij' met de versoepeling. Al is de bond niet te spreken over de regels voor de collegezalen. Daar geldt nog een maximum van 75 studenten. "Dit betekent dat veel studenten alsnog ook online onderwijs zullen krijgen", aldus voorzitter Ama Boahene. "Wat ons betreft moeten alle beperkingen weg."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen