Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Opluchting bij Euroturbine: geen cel

Geplaatst opmaandag 18 februari 2019 - 16:30

De eigenaar en twee medewerkers van het Venlose bedrijf Euroturbine hebben maandagmiddag de champagne laten knallen.

Ze kregen te horen dat ze niet meer de cel in hoeven voor illegale export van producten naar Iran. Daarmee komt een einde aan ruim negen jaar onzekerheid.

Schuldig
De rechter was duidelijk in zijn oordeel. De drie hadden bewust illegaal producten naar Iran geëxporteerd. In Nederland hadden ze daar geen vergunning voor gekregen. Dat zou het einde van het bedrijf betekenen. Daarom zetten ze een route op, waarbij het leek alsof onderdelen van turbines aan andere klanten en bedrijven werden verkocht. Die sluisden de onderdelen vervolgens door naar het einddoel: Teheran.

Champagne
Ook hadden ze documenten vervalst, zo besliste de rechtbank, én vormden ze een criminele organisatie. Maar naar de cel, dat hoeven ze niet, tot grote opluchting van eigenaar Parviz T. die op de parkeerplaats naast de rechtbank in Maastricht een fles bubbels ontkurkte.

Taakstraf
Hij kreeg 12 maanden cel opgelegd waarvan 11 voorwaardelijk. Maar omdat hij in 2010, na de FIOD-inval, al een maand in voorarrest zat, hoeft hij niet opnieuw de cel in. "Ik ben opgelucht. Ik heb bijna tien jaar in onzekerheid gezeten", stelt hij. "Ik ben nu 69 en ga nu van het leven genieten." Maar eerst moet hij nog een taakstraf van 240 uur uitvoeren.

Terechtwijzing OM
Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van drie jaar geëist tegen de topman. Maar omdat hij bijna tien jaar in onzekerheid zat, viel de straf lager uit. Ook liet de rechter meewegen dat het OM eerder met een andere verdachte een schikking had getroffen. Die verdachte kreeg destijds een werkstraf van 120 uur. De rechter vond het dan ook raar om de andere verdachten nu veel zwaardere straffen op te leggen. Bovendien achtte de rechter niet bewezen dat T. geld had witgewassen.

'Onbewuste fout'
Directeur Jan H. kreeg voor zijn rol een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan zeven voorwaardelijk. Maar ook hij hoeft niet de cel in omdat hij al in voorarrest heeft gezeten. Daarnaast heeft hij een taakstraf van 200 uur gekregen. Toch overweegt hij nog in hoger beroep te gaan. "Ik vind de taakstraf fors", zegt hij. "We hebben niet bewust de wet omzeild", zegt hij. "En we zijn geen criminele organisatie." Dat is ook de mening van T. "Ik geef toe dat we fouten hebben gemaakt. Maar niet bewust." Een administratief medewerkster kreeg 120 uur werkstraf na aftrek van het voorarrest.

Boete
Daarnaast moeten twee bedrijven van Parviz T. samen in totaal 850.000 euro boete betalen voor hun rol in de fraude. De helft van dat bedrag is voorwaardelijk.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen