Overslaan en naar de inhoud gaan

'Oplossing vertrouwenscrisis Maastricht later duidelijk'

Geplaatst opdonderdag 14 februari 2019 - 13:39

Voorzitter Patrick Fey van de vakbond CNV Overheid denkt dat de komende weken duidelijk zal worden of de vertrouwenscrisis tussen het gemeentebestuur van Maastricht aan de ene kant en de vakbonden, ondernemingsraad en personeel aan de andere kant kan worden opgelost.

Fey zegt dat naar aanleiding van twee dagen raadsdebat over de zogeheten spionagekwestie.

Te kritisch
Die draait om het feit dat de gemeente in het geheim de mails van zo'n veertig ambtenaren liet lezen die kritisch waren over de gang van zaken rond een gezamenlijk kantoor van de ondersteunende diensten van Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen. Ook werd gekeken naar de mogelijkheid om een aantal kaderleden van de vakbond te ontslaan.

Lees ook: Maastrichts college doorstaat spionagedebat probleemloos

Pittig
"Het is er heel pittig aan toe gegaan voor het college", aldus Fey. "Maar de politiek heeft er nu niet voor gekozen om een bestuurscrisis te laten ontstaan. Daar zullen we het mee moeten doen. Maar de vertrouwenscrisis is er vandaag nog steeds. En daar zal echt aan gewerkt moeten worden."

Motie
De gemeenteraad nam een motie aan waarin het college ook wordt opgedragen met een plan van aanpak te komen daarvoor. Ook moet ze met alle 41 betrokken ambtenaren waarvan de mail stiekem is bekeken, individueel in gesprek gaan.

Geen spijt
Vakbond CNV gaat nu eerst met haar leden praten hoe zij de situatie na de raadsvergadering beoordelen en wat zij nodig vinden. "Daar moet het beginnen. Onze mensen moeten weten dat ze er niet alleen voor staan en dat wij niet over hun rechten laten lopen", zo benadrukt de vakbondsvoorzitter. Hij heeft er dan ook absoluut geen spijt van dat zijn bond de spionagekwestie naar buiten heeft gebracht. "Dit kon en mochten we niet onbesproken laten."

Springlevend
De oppositie in de gemeenteraad van Maastricht is teleurgesteld dat het debat over de zaak vooral via de lijn van oppositie tegenover coalitie is gelopen. "Hoe springlevend is de democratie anno 2019 in Maastricht nog", vroeg PvdA-fractievoorzitter Manon Fokke zich af.

Kloof groter
Bennie van Est van 50Plus sprak van een trieste dag voor de democratie in Maastricht. Ook PVV-fractievoorzitter René Betsch spreekt met die woorden. "Heel de democratie gaat hiermee naar de vaantjes." Fractievoorzitter Tiny Meese van Partij Veilig Maastricht zei 'na vanavond te begrijpen waarom de kloof tussen burger en politiek steeds groter wordt'.

Overstijgen
Volgens Simona Maassen van M:OED is het begrijpelijk dat partijen in een coalitie soms concessies moeten doen. "Maar sommige dossiers zijn principieel, die overstijgen het partijbelang en coalitiedruk. Dan moet je als raadslid opstaan. En dat is helaas niet gebeurd", zo vindt Maassen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen