Overslaan en naar de inhoud gaan

'Oplossing vertrouwenscrisis Maastricht later duidelijk'

Geplaatst opdonderdag 14 februari 2019 - 13:39

Voorzitter Patrick Fey van de vakbond CNV Overheid denkt dat de komende weken duidelijk zal worden of de vertrouwenscrisis tussen het gemeentebestuur van Maastricht aan de ene kant en de vakbonden, ondernemingsraad en personeel aan de andere kant kan worden opgelost.

Fey zegt dat naar aanleiding van twee dagen raadsdebat over de zogeheten spionagekwestie.

Te kritisch
Die draait om het feit dat de gemeente in het geheim de mails van zo'n veertig ambtenaren liet lezen die kritisch waren over de gang van zaken rond een gezamenlijk kantoor van de ondersteunende diensten van Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen. Ook werd gekeken naar de mogelijkheid om een aantal kaderleden van de vakbond te ontslaan.

Lees ook: Maastrichts college doorstaat spionagedebat probleemloos

Pittig
"Het is er heel pittig aan toe gegaan voor het college", aldus Fey. "Maar de politiek heeft er nu niet voor gekozen om een bestuurscrisis te laten ontstaan. Daar zullen we het mee moeten doen. Maar de vertrouwenscrisis is er vandaag nog steeds. En daar zal echt aan gewerkt moeten worden."

Motie
De gemeenteraad nam een motie aan waarin het college ook wordt opgedragen met een plan van aanpak te komen daarvoor. Ook moet ze met alle 41 betrokken ambtenaren waarvan de mail stiekem is bekeken, individueel in gesprek gaan.

Geen spijt
Vakbond CNV gaat nu eerst met haar leden praten hoe zij de situatie na de raadsvergadering beoordelen en wat zij nodig vinden. "Daar moet het beginnen. Onze mensen moeten weten dat ze er niet alleen voor staan en dat wij niet over hun rechten laten lopen", zo benadrukt de vakbondsvoorzitter. Hij heeft er dan ook absoluut geen spijt van dat zijn bond de spionagekwestie naar buiten heeft gebracht. "Dit kon en mochten we niet onbesproken laten."

Springlevend
De oppositie in de gemeenteraad van Maastricht is teleurgesteld dat het debat over de zaak vooral via de lijn van oppositie tegenover coalitie is gelopen. "Hoe springlevend is de democratie anno 2019 in Maastricht nog", vroeg PvdA-fractievoorzitter Manon Fokke zich af.

Kloof groter
Bennie van Est van 50Plus sprak van een trieste dag voor de democratie in Maastricht. Ook PVV-fractievoorzitter René Betsch spreekt met die woorden. "Heel de democratie gaat hiermee naar de vaantjes." Fractievoorzitter Tiny Meese van Partij Veilig Maastricht zei 'na vanavond te begrijpen waarom de kloof tussen burger en politiek steeds groter wordt'.

Overstijgen
Volgens Simona Maassen van M:OED is het begrijpelijk dat partijen in een coalitie soms concessies moeten doen. "Maar sommige dossiers zijn principieel, die overstijgen het partijbelang en coalitiedruk. Dan moet je als raadslid opstaan. En dat is helaas niet gebeurd", zo vindt Maassen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen