Overslaan en naar de inhoud gaan

'Oplichter aasde op beloning in zaak overleden model Ivana'

Geplaatst opmaandag 24 mei 2021 - 9:47

Een persoon heeft geprobeerd de familie van Ivana Smit op te lichten door te suggereren dat die informatie had over het overleden model uit Sittard.

Hij of zij deed het voorkomen alsof er videomateriaal was van een ruzie tussen Smit en het Amerikaanse echtpaar waar zij in Maleisië op bezoek was op de avond van haar overlijden, eind 2017.

Anonieme tip
De anonieme tipgever meldde zich kort nadat de familie een beloning van 50.000 dollar uitloofde voor een tip die meer licht kon werpen op de mysterieuze dood van Smit. De aanbieder wilde betaald worden in bitcoin. Dat schrijft Sébas Diekstra, de advocaat van de familie, in zijn 3 juni te verschijnen boek Ivana.

Lees ook: Zaak Ivana Smit: 'Luna Johnson koud en arrogant'

Dodelijke val
De jonge vrouw overleed na een val van de twintigste verdieping van een flat in Kuala Lumpur, nadat ze de avond had doorgebracht met het echtpaar Alexander en Luna Johnson. Haar familie gelooft niet dat er sprake is van een ongeluk, wat de rechtbank eerder oordeelde.

Bewijsmateriaal
De tipgever had volgens de advocaat veel kennis van de zaak, bijvoorbeeld over verwondingen van Smit. Diekstra vraagt om bewijs dat er daadwerkelijk beeldmateriaal is van de ruzie op de fatale avond, maar dat blijft achterwege. De familie van de Nederlandse vrouw overweegt te betalen, maar dat gebeurt op advies van de advocaat niet. "De aanbieder blijft beweren over explosief materiaal te beschikken, maar dat verhaal klinkt steeds ongeloofwaardiger. Dus verbreek ik het contact, dit is zonde van de tijd", staat in het boek.

Uiteindelijk is er nooit enig beeldmateriaal gekomen. "We hebben kennelijk te maken met iemand die een rouwende familie snel nog even wat geld afhandig wil maken."

Moordonderzoek
De zaak rond de dood van Smit is nog altijd niet afgerond. Het gerechtshof oordeelde echter eind 2019 dat de 18-jarige Smit "omkwam door het handelen van derden". Het onderzoek is daarop heropend, de politie spreekt inmiddels van een 'moordonderzoek'.

Lees ook: Familie Ivana sleept Maleisische politie voor de rechter

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen