Overslaan en naar de inhoud gaan

Opleidingen beveiligers barsten uit hun voegen

Geplaatst opzaterdag 2 november 2019 - 7:00

Het aantal leerlingen dat beveiliger, buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) of soldaat willen worden, stijgt sterk. Zo sterk zelfs dat opleidingen een maximum hebben ingesteld omdat ze de toeloop van studenten niet meer aan kunnen.

Vorig seizoen zaten op het Instituut voor Veiligheid van Gilde Opleidingen nog 183 studenten. Dit jaar heeft de opleiding in Roermond al 315 inschrijviingen.

Handhaven
"We groeien sterk", erkent manager Marga Tuijp van Gilde. "We hadden zelfs harder kunnen groeien." Vooral bij de opleiding voor handhaving waren veel aanvragen. "Zo'n 90 mensen hadden zich ingeschreven maar we konden maar 40 aannemen."

Numerus fixus
De opleiding was gedwongen om een numerus fixus in te stellen. "We kunnen anders niet genoeg stageplekken aanbieden." Ook de andere opleidingen voor Handhaver Toezicht en Veiligheid, defensie en genie lopen vol. "Dat komt door de maatschappelijke ontwikkeling. Ze zien veel onrust op tv en willen graag een bijdrage leveren."

Tekort
"Je ziet ook dat er een groot tekort is in de handhavingswereld en bij defensie", zegt docent Marc Smeets van Gilde. "Dat is ook een oorzaak van de groei." Om de groei op te vangen, heeft de opleiding moeten uitbreiding. "We hebben aardig wat nieuwe ruimte gekregen om te groeien. Een nieuwe sporthal bijvoorbeeld." Ook zijn er extra docenten aangetrokken.

Mishandelingen en geweld
Bram Smits en Jans van Bergen kozen bewust voor de opleiding handhaver. "Ik wil graag naar de politie, maar ik ben nog te jong om naar de politieopleiding te gaan", verklaart Bram. "Dit is een goede vooropleiding." De berichten over mishandelingen van en geweld tegen hulpverleners houdt het duo niet tegen om voor een carrière bij de politie te kiezen. "Dat schrikt me niet af want daar worden voor opgeleid", aldus Jans.

"Gelukkig komen ze niet altijd in aanraking met geweld", stelt docent Marc Smeets. "We leren ze juist om met geweld om te gaan", verklaart hij. "Ook laten we zien dat ze zelf geweld pas als laatste middel moeten toepassen." De eerste aanmeldingen voor volgend jaar lopen inmiddels binnen. Dan zal de opleiding naar verwachting iets meer studenten kunnen aannemen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen