Overslaan en naar de inhoud gaan

Opleidingen beveiligers barsten uit hun voegen

Geplaatst opzaterdag 2 november 2019 - 7:00

Het aantal leerlingen dat beveiliger, buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) of soldaat willen worden, stijgt sterk. Zo sterk zelfs dat opleidingen een maximum hebben ingesteld omdat ze de toeloop van studenten niet meer aan kunnen.

Vorig seizoen zaten op het Instituut voor Veiligheid van Gilde Opleidingen nog 183 studenten. Dit jaar heeft de opleiding in Roermond al 315 inschrijviingen.

Handhaven
"We groeien sterk", erkent manager Marga Tuijp van Gilde. "We hadden zelfs harder kunnen groeien." Vooral bij de opleiding voor handhaving waren veel aanvragen. "Zo'n 90 mensen hadden zich ingeschreven maar we konden maar 40 aannemen."

Numerus fixus
De opleiding was gedwongen om een numerus fixus in te stellen. "We kunnen anders niet genoeg stageplekken aanbieden." Ook de andere opleidingen voor Handhaver Toezicht en Veiligheid, defensie en genie lopen vol. "Dat komt door de maatschappelijke ontwikkeling. Ze zien veel onrust op tv en willen graag een bijdrage leveren."

Tekort
"Je ziet ook dat er een groot tekort is in de handhavingswereld en bij defensie", zegt docent Marc Smeets van Gilde. "Dat is ook een oorzaak van de groei." Om de groei op te vangen, heeft de opleiding moeten uitbreiding. "We hebben aardig wat nieuwe ruimte gekregen om te groeien. Een nieuwe sporthal bijvoorbeeld." Ook zijn er extra docenten aangetrokken.

Mishandelingen en geweld
Bram Smits en Jans van Bergen kozen bewust voor de opleiding handhaver. "Ik wil graag naar de politie, maar ik ben nog te jong om naar de politieopleiding te gaan", verklaart Bram. "Dit is een goede vooropleiding." De berichten over mishandelingen van en geweld tegen hulpverleners houdt het duo niet tegen om voor een carrière bij de politie te kiezen. "Dat schrikt me niet af want daar worden voor opgeleid", aldus Jans.

"Gelukkig komen ze niet altijd in aanraking met geweld", stelt docent Marc Smeets. "We leren ze juist om met geweld om te gaan", verklaart hij. "Ook laten we zien dat ze zelf geweld pas als laatste middel moeten toepassen." De eerste aanmeldingen voor volgend jaar lopen inmiddels binnen. Dan zal de opleiding naar verwachting iets meer studenten kunnen aannemen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen