Overslaan en naar de inhoud gaan

Opknapbeurt voor 'verrommelde' Heerlerbaan, maar hoe?

Geplaatst opdinsdag 20 oktober 2020 - 15:30

Na 25 jaar verwoede pogingen komt de stap, dat de Heerlerbaan wordt opgekalefaterd, steeds dichterbij. Maar een aantal ondernemers en bewoners ziet het niet zitten als alle winkels in winkelcentrum Giesen-Bautsch verkassen naar winkelgalerij Weller Shopping.

Dat is een van de scenario's die de gemeente Heerlen heeft onderzocht om van de 'meest verrommelde' wijk in Heerlen en Parkstad één duidelijk winkelhart te maken. Een andere optie is dat winkelcentrum Giesen-Bautsch wordt opgeknapt zodat daar de voorzieningen worden geconcentreerd.

Maatschappelijke voorzieningen
Als de winkels in Weller Shopping gevestigd worden, zouden in Giesen-Bautsch maatschappelijke voorzieningen die met vitaliteit te maken hebben moeten komen, en woningbouw worden gerealiseerd. Verder staat al vast dat achter het winkelcentrum een brede maatschappelijke voorziening komt. Deze variant betekent dat bewoners bij Weller Shopping, een paar honderd meter verder, hun boodschappen moeten doen, maar wel in Giesen-Bautsch naar de fysiotherapeut kunnen gaan. Ook is er de optie dat de voorzieningen in Giesen-Bautsch worden geconcentreerd. Een andere invulling van Weller Shopping is er nog niet.

Handtekeningenactie
Ondernemers in en rondom winkelcentrum Giesen-Bautsch zijn onlangs een handtekeningenactie begonnen. Volgens Maurice Strolenberg, die een optiek tegenover Giesen-Bautsch heeft, hebben bewoners aangegeven dat Giesen-Bautsch de meest logische locatie is. "Jaren geleden zijn hier ouderenvoorzieningen omheen gecreëerd, zodat de mensen alles dicht in de buurt hebben. Maatschappelijke voorzieningen moeten dicht bij elkaar worden gehouden voor de toekomstbestendigheid en haalbaarheid. Dat wordt nu allemaal overboord gegooid door dat uit elkaar te halen."

Regionale functie
De ondernemer vreest dat als in Weller Shopping de winkels komen dat het winkelcentrum te groot wordt. "Het krijgt dan een regionale functie." Maar dat weerspreekt wethouder Martin de Beer. Uit onderzoek van Bureau Stedelijke Planning zou blijken dat de helft van de bestedingen van bewoners van de Heerlerbaan ergens anders wegvloeien. "Zij gaan bijvoorbeeld winkelen bij Albert Heijn XL of bij het Parkstad Limburg Stadion." Uit het rapport komt naar voren dat de helft van de omzet in de winkels op de Heerlerbaan van bestedingen komt buiten de Heerlerbaan.

Doorbraak
Over één ding zijn de vastgoednemers, ondernemers en bewoners het wel eens: er moet iets gebeuren. Volgens de wethouder is er in de wijk veel leegstand, zijn er veel opslagloodsen en tijdelijke locaties. "De afgelopen 25 jaar zijn er veel pogingen gedaan om de Heerlerbaan op te knappen. Dat heeft nooit geresulteerd in een doorbraak." Die komt er binnenkort wel, alleen is nog de vraag welk scenario het wordt.

Doorberekening
"Beide scenario's worden ruimtelijk en financieel doorberekend. Als we Giesen-Bautsch aanpakken, moeten we de hoogte in, supermarkten stapelen en parkeerplaatsen onder de grond creëren. Dan hebben we een tekort van 30 miljoen euro", legt de Heerlense wethouder uit. In het andere scenario zou het gaan om een tekort van 5 tot 10 miljoen euro. Een concentratie van winkels in Giesen-Bautsch is volgens De Beer op grond van onderzoek ruimtelijk en financieel niet haalbaar. "We moeten ook kijken naar het breder belang van de Heerlerbaan."

Op 16 december buigt de Heerlense gemeenteraad zich over dit vraagstuk. Strolenberg hoopt dat het burgerinitiatief nog iets zal bijgedragen. "Dat raadsleden zich maar achter de oren krabben en meer rekening houden met mensen die voor hen gekozen hebben."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen