Overslaan en naar de inhoud gaan

Opheffen avondklok? 'Dan ook terugbetaling alle boetes'

Geplaatst opvrijdag 19 februari 2021 - 10:08

Als het gerechtshof in Den Haag de avondklok vrijdag van tafel veegt moeten alle avondklokboetes terugbetaald worden.

Dat zegt emeritus hoogleraar staats- en internationaal recht Cees Flinterman van de Universiteit Maastricht donderdagochtend in de Nieuwsshow op L1 Radio. "En boetes die nog binnen moeten komen, raad ik aan om nog niet te betalen", adviseert Flinterman.

Spoedwet achter de hand
Bij het gerechtshof in Den Haag dient vrijdag om 10:00 uur het hoger beroep in de zaak over de avondklok. Mocht de uitspraak opnieuw in het nadeel van de Staat uitvallen, dan heeft het demissionair kabinet nog een spoedwet achter de hand om de avondklok hoe dan ook overeind te houden.

Twijfel
Maar houdt de avondklok stand in hoger beroep? Flinterman heeft daar grote twijfels over. "De beslissing van de rechtbank was zo geformuleerd dat daar bijna geen speld tussen te krijgen is. Het zou me echt verbazen als het hof de beslissing van de president van de rechtbank niet overeind houdt, maar je weet het maar nooit."

Spoedwet de basis
Volgende stappen zoals in cassatie gaan is mogelijk, maar dat verwacht Flinterman niet. Er ligt namelijk nog een spoedwet. "Die wordt nog behandeld door de Eerste Kamer en zal hoogstwaarschijnlijk worden aangenomen. Dat wordt dan de basis voor de voortzetting van de avondklok."

Voorkomen worden in de toekomst
Flinterman vindt het reuze spijtig dat het kabinet niet eerder heeft ingezien dat de basis van de avondklok niet goed is. "Ik hoop dat dat in de toekomst niet meer gebeurt." Anderzijds is dit interessante stof voor in collegezalen. "Dit maak je niet iedere dag mee. Ook de beste juristen als Grapperhaus kunnen een verkeerde schaats rijden", zegt Flinterman

Viruswaarheid
De Staat verloor afgelopen dinsdag de zaak die protestgroep Viruswaarheid had aangespannen. Conclusie van de rechter: er was geen goede onderbouwing van de maatregel en de avondklok was op basis van een verkeerde wet ingevoerd. De Staat tekende per kerende post hoger beroep aan en haastte zich naar het hof met het verzoek de werking van het vonnis op te schorten. En dat deed het hof uiteindelijk. Daardoor bleef de avondklok in elk geval gehandhaafd.

De uitspraak zal volgens het hof op dezelfde dag "of kort daarna" volgen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen