Als het gerechtshof in Den Haag de avondklok vrijdag van tafel veegt moeten alle avondklokboetes terugbetaald worden.
Dat zegt emeritus hoogleraar staats- en internationaal recht Cees Flinterman van de Universiteit Maastricht donderdagochtend in de Nieuwsshow op L1 Radio. "En boetes die nog binnen moeten komen, raad ik aan om nog niet te betalen", adviseert Flinterman.
Spoedwet achter de hand
Bij het gerechtshof in Den Haag dient vrijdag om 10:00 uur het hoger beroep in de zaak over de avondklok. Mocht de uitspraak opnieuw in het nadeel van de Staat uitvallen, dan heeft het demissionair kabinet nog een spoedwet achter de hand om de avondklok hoe dan ook overeind te houden.
Twijfel
Maar houdt de avondklok stand in hoger beroep? Flinterman heeft daar grote twijfels over. "De beslissing van de rechtbank was zo geformuleerd dat daar bijna geen speld tussen te krijgen is. Het zou me echt verbazen als het hof de beslissing van de president van de rechtbank niet overeind houdt, maar je weet het maar nooit."
Spoedwet de basis
Volgende stappen zoals in cassatie gaan is mogelijk, maar dat verwacht Flinterman niet. Er ligt namelijk nog een spoedwet. "Die wordt nog behandeld door de Eerste Kamer en zal hoogstwaarschijnlijk worden aangenomen. Dat wordt dan de basis voor de voortzetting van de avondklok."
Voorkomen worden in de toekomst
Flinterman vindt het reuze spijtig dat het kabinet niet eerder heeft ingezien dat de basis van de avondklok niet goed is. "Ik hoop dat dat in de toekomst niet meer gebeurt." Anderzijds is dit interessante stof voor in collegezalen. "Dit maak je niet iedere dag mee. Ook de beste juristen als Grapperhaus kunnen een verkeerde schaats rijden", zegt Flinterman
Viruswaarheid
De Staat verloor afgelopen dinsdag de zaak die protestgroep Viruswaarheid had aangespannen. Conclusie van de rechter: er was geen goede onderbouwing van de maatregel en de avondklok was op basis van een verkeerde wet ingevoerd. De Staat tekende per kerende post hoger beroep aan en haastte zich naar het hof met het verzoek de werking van het vonnis op te schorten. En dat deed het hof uiteindelijk. Daardoor bleef de avondklok in elk geval gehandhaafd.
De uitspraak zal volgens het hof op dezelfde dag "of kort daarna" volgen.