Overslaan en naar de inhoud gaan

Ophef over Timmermans' zuurstofmasker

Geplaatst opdonderdag 9 oktober 2014 - 11:39

Op sociale media wordt veel gesproken over de opmerking van Frans Timmermans. Hij vertelde woensdagavond dat bij een van de MH17-slachtoffers een zuurstofmasker gevonden zou zijn.

De Heerlenaar deed deze uitspraak woensdagavond in het tv-programma Pauw.

Vragen
Twitteraars vragen zich af hoe de opmerking overkomt op nabestaanden. Daarnaast stellen mensen de vraag wat dit gegeven zegt over de aanname dat het vliegtuig door een raket uit de lucht geschoten zou zijn. Bovendien willen ze weten waarom dit nieuws niet eerder bekend is gemaakt.


Timmermans wilde donderdagochtend voorafgaand aan een debat in de Tweede Kamer niet ingaan op de ophef die over zijn opmerking is ontstaan.

Tv-programma
De minister had al in zijn veelgeroemde toespraak in de VN-Veiligheidsraad geschetst wat er door de slachtoffers heen kon zijn gegaan tijdens hun laatste momenten. Maar Jeroen Pauw zei woensdag dat de raketinslag zo snel ging, dat de inzittenden van het toestel waarschijnlijk niks hebben gemerkt. "Strikt genomen roept u een beeld dat waarschijnlijk niet heeft plaatsgevonden", aldus Pauw.

Maar Timmermans was het daar niet helemaal mee eens. "O, durft u dat zo te zeggen? U weet dat er iemand gevonden is met een zuurstofkapje op zijn mond? Die heeft dus de tijd gehad om dit te doen?"

Discussie
Verscheidene mensen vroegen zich op Twitter af of Timmermans 'de informatie met de Onderzoeksraad heeft gedeeld'.
Sommigen vragen zich af waarom slechts een slachtoffer een kapje om had: "Zou het een medisch hulpmiddel kunnen zijn?"

Getuigen
Ook journalisten die op de rampplek rondgelopen hebben mengen zich in de discussie. Anderen proberen de informatie te controleren bij bergers.



Bevestiging
Inmiddels zijn nabestaanden per mail ingelicht dat inderdaad op één slachtoffer een zuurstofmasker is gevonden. Het gaat om een van de Australische inzittenden van de MH17. Op het masker zijn echter geen DNA-sporen of vingerafdrukken gevonden.

Timmermans betreurt opmerking
Minister Frans Timmermans heeft spijt van zijn opmerking over het zuurstofmasker. Hij betreurt het dat nabestaanden van de ramp daardoor zijn geconfronteerd met nieuwe informatie voordat ze daarover waren geïnformeerd.

"Ik had het niet moeten zeggen", stelde Timmermans donderdagochtend in een verklaring over zijn uitspraak in het televisieprogramma Pauw. "De MH17-ramp gaat me aan het hart. Ik leef enorm mee met de nabestaanden. Het laatste wat ik wil is op enige wijze hun leed verergeren", aldus de minister.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Bontes: 'Frans Timmermans, minister van ijdelheid'
Pauw wint prijs voor MH17-interview met Frans Timmermans
Willem van Hanegem schaamt zich voor Frans Timmermans
Frans Timmermans mijdt talkshow Jeroen Pauw na uitglijder
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen