Overslaan en naar de inhoud gaan

Ophef over Timmermans' zuurstofmasker

Geplaatst opdonderdag 9 oktober 2014 - 11:39

Op sociale media wordt veel gesproken over de opmerking van Frans Timmermans. Hij vertelde woensdagavond dat bij een van de MH17-slachtoffers een zuurstofmasker gevonden zou zijn.

De Heerlenaar deed deze uitspraak woensdagavond in het tv-programma Pauw.

Vragen
Twitteraars vragen zich af hoe de opmerking overkomt op nabestaanden. Daarnaast stellen mensen de vraag wat dit gegeven zegt over de aanname dat het vliegtuig door een raket uit de lucht geschoten zou zijn. Bovendien willen ze weten waarom dit nieuws niet eerder bekend is gemaakt.


Timmermans wilde donderdagochtend voorafgaand aan een debat in de Tweede Kamer niet ingaan op de ophef die over zijn opmerking is ontstaan.

Tv-programma
De minister had al in zijn veelgeroemde toespraak in de VN-Veiligheidsraad geschetst wat er door de slachtoffers heen kon zijn gegaan tijdens hun laatste momenten. Maar Jeroen Pauw zei woensdag dat de raketinslag zo snel ging, dat de inzittenden van het toestel waarschijnlijk niks hebben gemerkt. "Strikt genomen roept u een beeld dat waarschijnlijk niet heeft plaatsgevonden", aldus Pauw.

Maar Timmermans was het daar niet helemaal mee eens. "O, durft u dat zo te zeggen? U weet dat er iemand gevonden is met een zuurstofkapje op zijn mond? Die heeft dus de tijd gehad om dit te doen?"

Discussie
Verscheidene mensen vroegen zich op Twitter af of Timmermans 'de informatie met de Onderzoeksraad heeft gedeeld'.
Sommigen vragen zich af waarom slechts een slachtoffer een kapje om had: "Zou het een medisch hulpmiddel kunnen zijn?"

Getuigen
Ook journalisten die op de rampplek rondgelopen hebben mengen zich in de discussie. Anderen proberen de informatie te controleren bij bergers.Bevestiging
Inmiddels zijn nabestaanden per mail ingelicht dat inderdaad op één slachtoffer een zuurstofmasker is gevonden. Het gaat om een van de Australische inzittenden van de MH17. Op het masker zijn echter geen DNA-sporen of vingerafdrukken gevonden.

Timmermans betreurt opmerking
Minister Frans Timmermans heeft spijt van zijn opmerking over het zuurstofmasker. Hij betreurt het dat nabestaanden van de ramp daardoor zijn geconfronteerd met nieuwe informatie voordat ze daarover waren geïnformeerd.

"Ik had het niet moeten zeggen", stelde Timmermans donderdagochtend in een verklaring over zijn uitspraak in het televisieprogramma Pauw. "De MH17-ramp gaat me aan het hart. Ik leef enorm mee met de nabestaanden. Het laatste wat ik wil is op enige wijze hun leed verergeren", aldus de minister.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Bontes: 'Frans Timmermans, minister van ijdelheid'
Pauw wint prijs voor MH17-interview met Frans Timmermans
Willem van Hanegem schaamt zich voor Frans Timmermans
Frans Timmermans mijdt talkshow Jeroen Pauw na uitglijder
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen