Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Ophef over Timmermans' zuurstofmasker

Geplaatst opdonderdag 9 oktober 2014 - 11:39

Op sociale media wordt veel gesproken over de opmerking van Frans Timmermans. Hij vertelde woensdagavond dat bij een van de MH17-slachtoffers een zuurstofmasker gevonden zou zijn.

De Heerlenaar deed deze uitspraak woensdagavond in het tv-programma Pauw.

Vragen
Twitteraars vragen zich af hoe de opmerking overkomt op nabestaanden. Daarnaast stellen mensen de vraag wat dit gegeven zegt over de aanname dat het vliegtuig door een raket uit de lucht geschoten zou zijn. Bovendien willen ze weten waarom dit nieuws niet eerder bekend is gemaakt.


Timmermans wilde donderdagochtend voorafgaand aan een debat in de Tweede Kamer niet ingaan op de ophef die over zijn opmerking is ontstaan.

Tv-programma
De minister had al in zijn veelgeroemde toespraak in de VN-Veiligheidsraad geschetst wat er door de slachtoffers heen kon zijn gegaan tijdens hun laatste momenten. Maar Jeroen Pauw zei woensdag dat de raketinslag zo snel ging, dat de inzittenden van het toestel waarschijnlijk niks hebben gemerkt. "Strikt genomen roept u een beeld dat waarschijnlijk niet heeft plaatsgevonden", aldus Pauw.

Maar Timmermans was het daar niet helemaal mee eens. "O, durft u dat zo te zeggen? U weet dat er iemand gevonden is met een zuurstofkapje op zijn mond? Die heeft dus de tijd gehad om dit te doen?"

Discussie
Verscheidene mensen vroegen zich op Twitter af of Timmermans 'de informatie met de Onderzoeksraad heeft gedeeld'.
Sommigen vragen zich af waarom slechts een slachtoffer een kapje om had: "Zou het een medisch hulpmiddel kunnen zijn?"

Getuigen
Ook journalisten die op de rampplek rondgelopen hebben mengen zich in de discussie. Anderen proberen de informatie te controleren bij bergers.Bevestiging
Inmiddels zijn nabestaanden per mail ingelicht dat inderdaad op één slachtoffer een zuurstofmasker is gevonden. Het gaat om een van de Australische inzittenden van de MH17. Op het masker zijn echter geen DNA-sporen of vingerafdrukken gevonden.

Timmermans betreurt opmerking
Minister Frans Timmermans heeft spijt van zijn opmerking over het zuurstofmasker. Hij betreurt het dat nabestaanden van de ramp daardoor zijn geconfronteerd met nieuwe informatie voordat ze daarover waren geïnformeerd.

"Ik had het niet moeten zeggen", stelde Timmermans donderdagochtend in een verklaring over zijn uitspraak in het televisieprogramma Pauw. "De MH17-ramp gaat me aan het hart. Ik leef enorm mee met de nabestaanden. Het laatste wat ik wil is op enige wijze hun leed verergeren", aldus de minister.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Bontes: 'Frans Timmermans, minister van ijdelheid'
Pauw wint prijs voor MH17-interview met Frans Timmermans
Willem van Hanegem schaamt zich voor Frans Timmermans
Frans Timmermans mijdt talkshow Jeroen Pauw na uitglijder
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen