Overslaan en naar de inhoud gaan

Ophef over bloemen bij graf SS'er in Ysselsteyn

Geplaatst opvrijdag 13 november 2020 - 13:46

Het Vlaamse raadslid Carrera Neefs is in België in opspraak geraakt nadat ze op Instagram een foto had geplaatst waarop ze bloemen legt op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Het graf was van de beruchte SS'er Wim Heubel.

Haar partij Vlaams Belang start een interne tuchtprocedure, zo meldt VRT Nieuws.

Wapenstilstand
In België werd woensdag de Eerste Wereldoorlog herdacht. Om hier bij stil te staan, was ze speciaal naar Ysselsteyn afgereisd. Neefs had zelfs een traditionele Duitse jurk aangetrokken. 'Tijdens de oorlog zijn er altijd meerdere kanten. Ik ben geen ontkenner, maar ik vergeet deze mensen ook niet', schreef ze bij de foto, die inmiddels is verwijderd.

Heisa
"Er is wat heisa ontstaan na deze post", zegt het raadslid in haar stories op Instagram. "Ik heb nooit de bedoeling gehad een statement te maken, mensen te kwetsen of de oorlog te verheerlijken. Ik vind het dan ook jammer dat bij een aantal mensen toch die indruk is gewekt. Voor mij is het onderwerp afgesloten."

Slecht voor het imago
Hoewel het onderwerp voor het raadslid van de gemeente Wuustwezel is afgesloten, is haar partij toch een tuchtprocedure gestart. "Mijn grootouders en overgrootouders hebben gevochten in beide oorlogen", zegt fractieleider Marc Vanden Branden in een reactie tegen VRT. "Eén van hen heeft in het verzet gezeten. Het laatste wat ik zou doen is bloemstukken leggen bij een SS'er. En bovendien is het slecht voor het imago van onze partij."

Het raadslid zou de bloemen er overigens op verzoek van een nabestaande hebben gelegd. Vanden Branden kan niet zeggen wat er met Neefs gaat gebeuren. "Het moet eerst verder onderzocht worden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen