Overslaan en naar de inhoud gaan

Ophef over bloemen bij graf SS'er in Ysselsteyn

Geplaatst opvrijdag 13 november 2020 - 13:46

Het Vlaamse raadslid Carrera Neefs is in België in opspraak geraakt nadat ze op Instagram een foto had geplaatst waarop ze bloemen legt op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Het graf was van de beruchte SS'er Wim Heubel.

Haar partij Vlaams Belang start een interne tuchtprocedure, zo meldt VRT Nieuws.

Wapenstilstand
In België werd woensdag de Eerste Wereldoorlog herdacht. Om hier bij stil te staan, was ze speciaal naar Ysselsteyn afgereisd. Neefs had zelfs een traditionele Duitse jurk aangetrokken. 'Tijdens de oorlog zijn er altijd meerdere kanten. Ik ben geen ontkenner, maar ik vergeet deze mensen ook niet', schreef ze bij de foto, die inmiddels is verwijderd.

Heisa
"Er is wat heisa ontstaan na deze post", zegt het raadslid in haar stories op Instagram. "Ik heb nooit de bedoeling gehad een statement te maken, mensen te kwetsen of de oorlog te verheerlijken. Ik vind het dan ook jammer dat bij een aantal mensen toch die indruk is gewekt. Voor mij is het onderwerp afgesloten."

Slecht voor het imago
Hoewel het onderwerp voor het raadslid van de gemeente Wuustwezel is afgesloten, is haar partij toch een tuchtprocedure gestart. "Mijn grootouders en overgrootouders hebben gevochten in beide oorlogen", zegt fractieleider Marc Vanden Branden in een reactie tegen VRT. "Eén van hen heeft in het verzet gezeten. Het laatste wat ik zou doen is bloemstukken leggen bij een SS'er. En bovendien is het slecht voor het imago van onze partij."

Het raadslid zou de bloemen er overigens op verzoek van een nabestaande hebben gelegd. Vanden Branden kan niet zeggen wat er met Neefs gaat gebeuren. "Het moet eerst verder onderzocht worden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen