Overslaan en naar de inhoud gaan

Ophef over 'bloederig' Madonna-kunstwerk Beeselnaar

Geplaatst opdonderdag 17 juni 2021 - 6:00

Kunstwerk De Madonna van Jos Beurskens uit Beesel, heeft veel ophef veroorzaakt in Hoorn vanwege een bloederig effect. Dat is per toeval ontstaan bij het herstellen van het beeld voor de expositie.

Het beeld, dat op Vissereiland bij Hoorn in een kunstroute stond, werd binnen 48 uur verwijderd omdat het door inwoners werd gezien als 'aanstootgevend'.

Glimmender
De rode gloed op de Madonna, gegoten in een harnas van verroest ijzer, hoort eigenlijk niet bij het beeld. Maar omdat het kunstwerk wat afbladderde werd een rode kleur zichtbaar. Beurskens smeerde dat in met een soort kit, waardoor het begon te glimmen. "Het leek daardoor net of het bloed was", zegt maker Jos Beurskens.

Video: L1

Oproep
De kunstenaar snapt de commotie niet helemaal. Aanvankelijk had de organisatie zelfs een ander, groot kunstwerk van Beurskens op het oog. "Ik had gereageerd op een oproep in BK-informatie, een vakblad voor beeldende kunstenaars", vertelt de Beeselnaar. "Ze zochten grote beelden voor een kunstroute in Hoorn."

Drie elementen
Beurskens stuurde foto's van een beeld dat uit drie elementen bestaat op. "Na de inzending kreeg ik meteen reactie dat ze geïnteresseerd waren in mijn werk." Maar de organisatie wilde maar één onderdeel. "Ik heb gemaild dat de drie elementen bij elkaar horen. Toen zeiden ze: 'oeh, dan zijn we bang dat het aanstootgevend wordt voor de bevolking hier in Hoorn'."

Kunstwerk kunstenaar Jos Beurskens Beesel
De organisatie van een kunstroute in Hoorn had aanvankelijk interesse in dit kunstwerk van Jos Beurskens.
Foto: L1

Aanstootgevend
Die gedachte kon de beeldende kunstenaar niet helemaal volgen, maar dit voorjaar kwamen ze bij hem terug en kozen de Madonna uit om tentoon te stellen. "Als je dat al aanstootgevend vindt, dan zit de Madonna wel dichter in de buurt. Ondanks dat ik dat zelf niet zo vind, maar iedereen ziet dat toch op zijn eigen manier."

Verplaatst
Het beeld is inmiddels verplaatst naar een binnentuin van een museum in Hoorn. "Dat is ook omheind en hebben ze meer zicht op het beeld zelf." Dat moet volgens Beurskens voorkomen dat vandalen het kunstwerk gaan vernielen. "Als het niet helemaal hun beeld is dan wordt vaak gedacht om iets te vernielen, want 'ik vind dat lelijk en mag dat kapotmaken'."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen