Overslaan en naar de inhoud gaan

Opgraven vliegtuigwrak in Echt stap dichterbij

Geplaatst opwoensdag 30 mei 2018 - 19:02

Nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden van een neergestort oorlogsvliegtuig in Echt zijn blij met het voorstel voor een nationaal bergingsprogamma. Hierdoor komt het opgraven van het vliegtuigwrak in Echt een stap dichterbij.

Regeringspartijen CDA en ChristenUnie willen dat het Rijk het volledige bedrag aan bergingskosten betaalt. Nu betalen gemeenten nog dertig procent en dat is voor veel gemeenten te veel.

Bommenwerper
De Stirling W7630 bommenwerper werd in 1942 uit de lucht geschoten en kwam op een open veld in Echt terecht. Verwacht wordt dat naast het toestel ook vier Britse bemanningsleden onder de grond liggen. De gemeente Echt-Susteren heeft eerder een bergingsverzoek afgewezen. Ook omdat de eigenaar van de grond, de Abdij Lilbosch, vindt dat je een oorlogsgraf met rust moet laten.

Toestel te bergen
Marleen Jennissen van de stichting Berging Stirling zet zich al jaren in om het toestel te bergen. Zij vindt, net als de nabestaanden, dat de overleden passagiers recht hebben op een écht graf. Of er daadwerkelijk nog iets gevonden wordt, is niet bekend. Volgens Jennissen is het voor nabestaanden echter al voldoende om een knoop of een stuk van een onderscheiding aan te treffen.

De gemeente Echt-Susteren heeft onlangs een nieuw bergingsverzoek gekregen van nabestaanden en de Tweede Kamer spreekt later over het bergingsprogramma voor alle gemeenten.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen