Overslaan en naar de inhoud gaan

Opgestapte PvdA'er vormt zesde lijst in Simpelveld

Geplaatst opmaandag 5 maart 2018 - 2:51

In vergelijking met 2014 doet er één nieuwe partij mee in Simpelveld. Samen 1 brengt het aantal partijen op de lijst op zes.

Samen 1 is de partij van raadslid Robert Honings.

Van partij naar partij
Die zit sinds november 2014 als eenmansfractie in de raad toen hij zich afsplitste van de PvdA. Aanleiding was de opvolging van de toenmalige fractievoorzitter Jan Franssen. Honings kon zich niet verenigen met de keuze voor Joep Wings als nieuwe fractievoorzitter. Overigens was Honings in de aanloop naar de verkiezingen van 2014 overgestapt van de lokale partij BurgerBelangen naar de PvdA.

Limburg_stemt

Gevestigde namen
Alle partijen in Simpelveld kiezen voor gevestigde namen.
Bij BurgerBelangen is fractievoorzitter Bert Loo net als vier jaar geleden lijsttrekker. Wethouder Wiel Schleijpen staat tweede. Daarna volgen de vier overige raadsleden : Nick Schreuders, Peter Spirk, Herman Clignet en oud-wethouder René Ridderbeek.

Leefbaar
Bij Leefbaar Simpelveld is wethouder Thijs Gulpen de nummer één, voor raadslid Luud Schoonen en fractievoorzitter Frans Ortmans. Raadslid Jos Kitzen staat niet meer op de lijst.

Werrij in Staten en lijsttrekker CDA
Raadslid Mariska Werrij is voor de eerste keer lijsttrekker voor het CDA, voor fractievoorzitter Jo Ernes. Werrij is ook fractievoorzitter van het CDA in het Limburgs Parlement. Raadslid Marjo Brouns staat op de derde plek.

Lokaal Actief en PvdA
Wethouder Hub
Hodinius trekt de lijst van Lokaal Actief, voor raadslid René de la Haije en fractievoorzitter Roy Erkens. Fractievoorzitter Joep Wings is lijsttrekker bij de PvdA. Nummer twee is Chames Nouri, nummer drie Nelly Bonten.

Twee Honingsen, Samen 1
De nieuwe lijst Samen 1 van raadslid Robert Honings telt in totaal 30 namen, met op de tweede plaats Deborah Honings.

Comfortabele lokale coalitie
Simpelveld heeft een coalitie van de drie lokale partijen BurgerBelangen, Leefbaar Simpelveld en Simpelveld Lokaal. Ze zijn goed voor 10 van de 15 zetels en hebben dan ook comfortabel kunnen besturen. Voor de herinrichting van twee locaties in het centrum trok Simpelveld een klein jaar geleden bijna 1 miljoen euro uit.

Samenwerking met Voerendaal
Een belangrijk besluit is de intensieve samenwerking met buurgemeente Voerendaal. Vanaf 1 juli 2018 worden delen van het ambtenarenapparaat in elkaar geschoven. Beide gemeenten kennen al een gezamenlijke sociale dienst, met Nuth.

Einde VONSS
De samenwerking is in een stroomversnelling gekomen doordat van het huidige samenwerkingsverband VONNS (Voerendaal, Onderbanken, Nuth, Simpelveld en Schinnen) niet veel overblijft nu Onderbanken, Schinnen en Nuth vanaf 1 januari 2019 de nieuwe gemeente Beekdaelen gaan vormen.

Zelfstandigheid
Simpelveld en Voerendaal willen overigens ook met die nieuwe gemeente samenwerken waar mogelijk. Ze houdt wel vast aan haar zelfstandigheid.

Zetelverdeling
15 zetels (op basis van de uitslag van 2014, zonder afsplitsing)
BurgerBelangen 5
Leefbaar Simpelveld 3
CDA 3
Simpelveld Lokaal 2
PvdA 2

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten