Overslaan en naar de inhoud gaan

Opgeslagen toestel MAA krijgt tweede leven als blusvliegtuig

Geplaatst opvrijdag 15 januari 2021 - 15:21

Een van de vliegtuigen die al maanden in opslag staat op Maastricht Airport, wordt omgebouwd tot blusvliegtuig.

Dat meldt luchtvaartnieuwssite Scramble. De Dash 8 van de failliete maatschappij Flybe staat al sinds de zomer op het beton in Beek.

Natuurbranden
Het toestel is gekocht door het Canadese Conair, dat tweedehands vliegtuigen ombouwt tot blusvliegtuigen waarmee grote natuurbranden worden bestreden. In totaal kocht Conair elf toestellen uit de boedel van Flybe, waarvan er dus één in Maastricht staat.

Frankrijk
In het vliegtuig komt een grote tank waarin 10.000 liter water of andere blusvloeistof kan worden meegenomen om uit te storten boven de vlammen. Deze blusuitvoering van de Dash 8 is al in gebruik bij onder meer de Franse Burgerbescherming.

Geparkeerd
Op het Maastrichtse vliegveld staan op dit moment zo'n 40 vliegtuigen opgeslagen. Een deel is van het failliete Flybe, anderen zijn tijdelijk geparkeerd door onderhoudsbedrijf Samco. Doordat er vanwege de coronacrisis veel minder wordt gevlogen, hebben ook verschillende luchtvaartmaatschappijen toestellen voorlopig aan de grond gezet.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen