Overslaan en naar de inhoud gaan

Opgepakte ambtenaar Brunssum had cryptotelefoon in bezit

Geplaatst opdonderdag 20 januari 2022 - 16:10

De Brunssumse ambtenaar (23) die in november werd opgepakt, had een cryptotelefoon in haar bezit. Daarmee maakte zij gebruik van een inmiddels gekraakte berichtendienst, zegt het Openbaar Ministerie (OM) Limburg.

Het zou gaan om berichtendienst SKY ECC, meldt ZO-NWS.

Cryptotelefoon
De jonge vrouw werd op 22 november 2021 opgepakt nadat haar werkplek die dag doorzocht was door de politie. Het OM verdenkt haar van het schenden van het ambtsgeheim. Dat vindt plaats wanneer vertrouwelijke informatie over burgers wordt verstrekt aan derden.

De ambtenaar had volgens het OM een cryptotelefoon in haar bezit. Zo'n toestel bevat software die berichtgeving kan versleutelen. Daardoor kan alleen een specifieke ontvanger het lezen, tenzij deze gekraakt wordt.

Lees ook: Ambtenaar Brunssum opgepakt voor schending ambtsgeheim

Het is onbekend welke informatie de vrouw zou hebben gedeeld en met wie. Of de ambtenaar informatie naar criminelen zou hebben doorgespeeld, wil het OM niet bevestigen.

Vervolgstappen
"De ambtenaar is vrijgelaten in afwachting van verdere vervolgstappen van justitie", meldt een woordvoerster. Wanneer dat zal plaatsvinden, is niet bekend. De advocaat van de ambtenaar was niet bereikbaar voor commentaar op de nieuwe feiten uit het onderzoek van de Rijksrecherche, meldt ZO-NWS.

De vrouw is inmiddels niet meer werkzaam bij de gemeente.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen