Overslaan en naar de inhoud gaan

'Opereren met robots gaat grote vlucht nemen'

Geplaatst opvrijdag 3 maart 2017 - 9:07

Volgens plastisch chirurg Tom van Mulken van het Maastricht UMC+ zullen artsen tijdens operaties steeds meer gebruik gaan maken van robotgestuurde chirurgie.

"Nu is robotgestuurde microchirurgie nog relatief onbekend en klein, maar deze vorm van chirurgie zal in korte tijd een grote vlucht gaan nemen", voorspelt hij.

Priegelwerk
Plastisch chirurg Van Mulken stond zelf mede aan de wieg van een operatie-robot, die is ontwikkeld in Maastricht en Eindhoven. Naar verwachting wordt deze robot nog dit jaar voor het eerst gebruikt in een operatie. De robot is bedoeld voor het echte kleine werk, operaties op de vierkante millimeter, zoals het opereren van vaten kleiner dan een millimeter. Er is al een chirurgie-robot op de markt, maar die is vooral bedoeld voor kijkoperaties, en daarom te grof voor priegelwerk. Voordeel van een robot is dat ie niet moe wordt, niet trilt, en makkelijker op moeilijk bereikbare plaatsen kan komen.

Innovatie
Maastricht loopt wereldwijd voorop als het gaat om het ontwikkelen van robotgestuurde chirurgie. Vanwege deze vooraanstaande positie komen vrijdag zo'n 100 zorgprofessionals bij elkaar om te praten over dit thema. Onder anderen urologen, orthopeten, plastisch chirurgen en neurochirurgen gaan hun ervaringen delen en nieuwe technieken bespreken.

De artsen zijn blij met de technologische ontwikkelingen, maar willen in Maastricht ook kritisch kijken naar risico's, tekortkomingen en kosten.

Lees ook: Congres over robotgestuurde chirurgie in Maastricht

Ontwikkeling
Van Mulken is initiatiefnemer van het congres. "We zijn tien jaar geleden gestart met het ontwikkelen van een robot. Deze zogenoemde DaVinci-robot is op dit moment de enige in de wereld. Het is feitelijk een hulpstuk dat wordt bediend door een arts om op moeilijk bereikbare plaatsen te opereren. De robot kan zich in allerlei bochten wringen en er is geen gevaar voor 'trillende handjes' bij een arts."

Tom van Mulken legde onlangs in het L1-programma AvondGasten uit hoe ver de techniek op dit moment is.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Medtronic opent nieuw researchcentrum in Maastricht
Duizend artsen kijken 3D-film in Maastricht
Rokers boeit gevaren van verslaving nog steeds niks
Maastricht mikt op meer internationale medische congressen
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen