Overslaan en naar de inhoud gaan

Operatie Peperboompje voorkomt verdwijnen planten

Geplaatst opmaandag 16 november 2020 - 14:37

Er komt een reddingsoperatie voor zo'n 100 bedreigde plantensoorten in Zuid-Limburg.

In het heuvelland komen veel karakteristieke soorten voor. Maar door verzuring, verdroging en vermesting is een groot aantal van die soorten sterk achteruit gegaan. Er zijn daarom nu nog maar zeer kleine en geïsoleerde populaties van. Onder die planten onder andere het peperboompje, waar de reddingsoperatie naar is vernoemd.

Genetisch materiaal borgen
Operatie Peperboompje heeft twee pijlers: voor planten waarvan bekend is waarom ze steeds minder voorkomen, worden plantjes bijgeplaatst of uitgezaaid op plekken waar de omstandigheden goed zijn. Deze aanpak geldt voor zeker 27 soorten. Maar de onderzoekers gaan ook zaden verzamelen van 100 zeldzame planten, zodat deze op een later moment kunnen worden teruggeplaatst als de natuur weer op orde is. Die zaden worden (duurzaam) opgeslagen in de Nationale Zadencollectie van ons land. Dit 'Levend Archief' maakt zich sterk voor het behoud van botanisch erfgoed in Nederland.

Projectdeelnemers
Het project om de planten te behouden is een gezamenlijke inspanning van de Coöperatieve Bosgroep Zuid-Nederland, Wageningen University & Reseach en Wageningen Environmental Research. De provincie en het Elisabeth Strouven Fonds steunen het project de komende vier jaar met ruim een half miljoen euro.

Graadmeter
De mate waarin de kwetsbare planten op een bepaalde plek voorkomen zijn volgens gedeputeerde Carla Brugman, die soortenbeleid en Natura 2000-gebieden in haar portefeuille heeft, vaak graadmeters voor de kwaliteit van de omstandigheden. Het geld voor Operatie Peperboompje ziet ze dan ook als een investering in bijzondere natuurgebieden in Zuid-Limburg. Het Elisabeth Strouven Fonds wil zich de komende jaren extra inzetten voor natuur en landschap en het behoud van een gezonde leefomgeving.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen