Er komt een reddingsoperatie voor zo'n 100 bedreigde plantensoorten in Zuid-Limburg.
In het heuvelland komen veel karakteristieke soorten voor. Maar door verzuring, verdroging en vermesting is een groot aantal van die soorten sterk achteruit gegaan. Er zijn daarom nu nog maar zeer kleine en geïsoleerde populaties van. Onder die planten onder andere het peperboompje, waar de reddingsoperatie naar is vernoemd.
Genetisch materiaal borgen
Operatie Peperboompje heeft twee pijlers: voor planten waarvan bekend is waarom ze steeds minder voorkomen, worden plantjes bijgeplaatst of uitgezaaid op plekken waar de omstandigheden goed zijn. Deze aanpak geldt voor zeker 27 soorten. Maar de onderzoekers gaan ook zaden verzamelen van 100 zeldzame planten, zodat deze op een later moment kunnen worden teruggeplaatst als de natuur weer op orde is. Die zaden worden (duurzaam) opgeslagen in de Nationale Zadencollectie van ons land. Dit 'Levend Archief' maakt zich sterk voor het behoud van botanisch erfgoed in Nederland.
Projectdeelnemers
Het project om de planten te behouden is een gezamenlijke inspanning van de Coöperatieve Bosgroep Zuid-Nederland, Wageningen University & Reseach en Wageningen Environmental Research. De provincie en het Elisabeth Strouven Fonds steunen het project de komende vier jaar met ruim een half miljoen euro.
Graadmeter
De mate waarin de kwetsbare planten op een bepaalde plek voorkomen zijn volgens gedeputeerde Carla Brugman, die soortenbeleid en Natura 2000-gebieden in haar portefeuille heeft, vaak graadmeters voor de kwaliteit van de omstandigheden. Het geld voor Operatie Peperboompje ziet ze dan ook als een investering in bijzondere natuurgebieden in Zuid-Limburg. Het Elisabeth Strouven Fonds wil zich de komende jaren extra inzetten voor natuur en landschap en het behoud van een gezonde leefomgeving.