Overslaan en naar de inhoud gaan

Opera op Duitse begraafplaats Ysselsteyn

Geplaatst opzaterdag 29 februari 2020 - 7:32

Carillonmuziek en opera markeren de komende maanden op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Nederland.

Het klankenkunstwerk maakt deel uit van een reeks tijdelijke kunstwerken op Zuid-Nederlandse erfgoedlocaties uit de Tweede Wereldoorlog.

Uitzonderlijk
Het is volgens de organisatie Brabant Remembers heel uitzonderlijk dat de Duitse militaire begraafplaats bij een Nederlandse jubileumherdenking wordt betrokken.

Op de Ysselsteynse begraafplaats liggen meer dan 31.500 Duitse militairen die vrijwel allemaal in de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn omgekomen. Op het 28 hectare grote terrein rusten ook ongeveer 500 Nederlanders, veelal SS'ers. "De bedoeling van het project De Kunst van Vrijheid is mensen te laten stilstaan bij wat vrijheid nu betekent. Vrijheid is bijvoorbeeld een kans om keuzes te maken. Het gaat niet om goed of slecht", aldus een woordvoerster van Brabant Remembers.

Muziek en klokken
Tussen de graven op de begraafplaats in Ysselsteyn is in maart, april en de eerste dagen van mei elk uur tussen zonsopgang en zonsondergang muziek te horen in combinatie met de 25 klokken van de beiaard op het ereveld. Op zes avonden vertellen vier sopranen in een opera de verhalen van slachtoffers.

Andere kunstwerken
De Kunst van Vrijheid start donderdagavond 5 maart met de audiovisuele projectie Crossing Time bij Nationaal Monument Kamp Vught. Andere grote kunstwerken zijn te zien bij museum Bevrijdende Vleugels in Best, bij het Biesbosch MuseumEiland en in Bergen op Zoom, Tilburg en Breda.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen