Overslaan en naar de inhoud gaan

Opera op Duitse begraafplaats Ysselsteyn

Geplaatst opzaterdag 29 februari 2020 - 7:32

Carillonmuziek en opera markeren de komende maanden op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Nederland.

Het klankenkunstwerk maakt deel uit van een reeks tijdelijke kunstwerken op Zuid-Nederlandse erfgoedlocaties uit de Tweede Wereldoorlog.

Uitzonderlijk
Het is volgens de organisatie Brabant Remembers heel uitzonderlijk dat de Duitse militaire begraafplaats bij een Nederlandse jubileumherdenking wordt betrokken.

Op de Ysselsteynse begraafplaats liggen meer dan 31.500 Duitse militairen die vrijwel allemaal in de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn omgekomen. Op het 28 hectare grote terrein rusten ook ongeveer 500 Nederlanders, veelal SS'ers. "De bedoeling van het project De Kunst van Vrijheid is mensen te laten stilstaan bij wat vrijheid nu betekent. Vrijheid is bijvoorbeeld een kans om keuzes te maken. Het gaat niet om goed of slecht", aldus een woordvoerster van Brabant Remembers.

Muziek en klokken
Tussen de graven op de begraafplaats in Ysselsteyn is in maart, april en de eerste dagen van mei elk uur tussen zonsopgang en zonsondergang muziek te horen in combinatie met de 25 klokken van de beiaard op het ereveld. Op zes avonden vertellen vier sopranen in een opera de verhalen van slachtoffers.

Andere kunstwerken
De Kunst van Vrijheid start donderdagavond 5 maart met de audiovisuele projectie Crossing Time bij Nationaal Monument Kamp Vught. Andere grote kunstwerken zijn te zien bij museum Bevrijdende Vleugels in Best, bij het Biesbosch MuseumEiland en in Bergen op Zoom, Tilburg en Breda.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen