Overslaan en naar de inhoud gaan

Opera op Duitse begraafplaats Ysselsteyn

Geplaatst opzaterdag 29 februari 2020 - 7:32

Carillonmuziek en opera markeren de komende maanden op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Nederland.

Het klankenkunstwerk maakt deel uit van een reeks tijdelijke kunstwerken op Zuid-Nederlandse erfgoedlocaties uit de Tweede Wereldoorlog.

Uitzonderlijk
Het is volgens de organisatie Brabant Remembers heel uitzonderlijk dat de Duitse militaire begraafplaats bij een Nederlandse jubileumherdenking wordt betrokken.

Op de Ysselsteynse begraafplaats liggen meer dan 31.500 Duitse militairen die vrijwel allemaal in de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn omgekomen. Op het 28 hectare grote terrein rusten ook ongeveer 500 Nederlanders, veelal SS'ers. "De bedoeling van het project De Kunst van Vrijheid is mensen te laten stilstaan bij wat vrijheid nu betekent. Vrijheid is bijvoorbeeld een kans om keuzes te maken. Het gaat niet om goed of slecht", aldus een woordvoerster van Brabant Remembers.

Muziek en klokken
Tussen de graven op de begraafplaats in Ysselsteyn is in maart, april en de eerste dagen van mei elk uur tussen zonsopgang en zonsondergang muziek te horen in combinatie met de 25 klokken van de beiaard op het ereveld. Op zes avonden vertellen vier sopranen in een opera de verhalen van slachtoffers.

Andere kunstwerken
De Kunst van Vrijheid start donderdagavond 5 maart met de audiovisuele projectie Crossing Time bij Nationaal Monument Kamp Vught. Andere grote kunstwerken zijn te zien bij museum Bevrijdende Vleugels in Best, bij het Biesbosch MuseumEiland en in Bergen op Zoom, Tilburg en Breda.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen