Overslaan en naar de inhoud gaan

Openbaar Ministerie trekt hoger beroep OV-schandaal in

Geplaatst opvrijdag 13 november 2020 - 11:21

Het Openbaar Ministerie (OM) trekt het hoger beroep in de zaak rond de fraude met het openbaar vervoer in Limburg in.

Dat laat het OM vrijdag weten. De NS heeft zelf ook onderzoek gedaan naar deze zaak. Dat heeft geleid tot ontslagen en het op non-actief stellen van bestuurders. Justitie vindt dat 'betrokkenen, op basis van hun handelen en hun positie, al zodanige gevolgen hebben ondervonden dat het doorzetten van het hoger beroep niet opportuun is'.

Vrijspraak
De voormalige NS-top en oud Veolia-directeur René de Beer werden in december 2017 vrijgesproken. De Beer stond samen met onder meer voormalig NS-topman Timo Huges voor de rechter, omdat er vals spel gespeeld zou zijn bij de nieuwe aanbesteding. Daarbij waren volgens justitie ook vier anderen betrokken. Ook zij werden vrijgesproken door de rechter.

Het OM had celstraffen geëist en een flinke boete.

Lees ook: Verdachten in groot Limburgs OV-schandaal vrijgesproken

OV-schandaal
De mogelijke fraude kwam in 2015 aan het licht. De NS wilde de aanbesteding voor het Limburgse openbaar vervoer winnen en zou daarbij niet volgens de regels hebben gespeeld. In eerste instantie won NS-dochter Abellio/Qbuzz de concessie, maar toen bleek dat er fraude was gepleegd ging de aanbesteding naar Arriva.

Schijnconstructie
Q-buzz-oprichter Leon S. bedacht een schijnconstructie om directeur René de Beer van concurrent Veolia voor de NS te laten werken. Dat ging via een tussenbureau (PTRM) van Rob van B. Toenmalig NS-directeur Timo Huges moest als gevolg van de affaire vertrekken.

Lees ook: OV-fraude: NS lijfde Veolia-directeur in het geniep in

Het OM verweet Huges dat hij niet ingreep toen bleek dat de NS via een omweg oud-Veoliabaas De Beer aantrok, om zo vertrouwelijke informatie te krijgen over het openbaar vervoer in Limburg.

Infographic OV-Schandaal
Graphic: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen