Overslaan en naar de inhoud gaan

Openbaar Ministerie komt donderdag met strafeis Jos Brech

Geplaatst opdonderdag 8 oktober 2020 - 6:25

Het Openbaar Ministerie formuleert donderdag de strafeis tegen Jos Brech.

De 57-jarige verdachte uit Simpelveld wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Brech heeft altijd ontkend dat hij iets met de dood van de jongen te maken heeft en verder zijn kaken op elkaar gehouden.

Duidelijk voor moeder
Voor de moeder van Nicky is het duidelijk: Brech heeft haar zoon bruut uit het leven gerukt. Woensdag sprak zij de verdachte toe tijdens de zitting in de rechtbank.

Lees ook: Moeder van Nicky over 'roofdier' Brech: 'Nick was kansloos'

Jaren gezwegen
Na jaren te hebben gezwegen over de zaak, kwam Brech aan het begin van de behandeling van de strafzaak met een videoverklaring. Hij erkende daarin dat hij Nicky had gevonden op de Brunssummerheide en zijn kleding had aangeraakt, maar de jongen zou toen al zijn overleden. Uit angst had Brech - die een zedenverleden heeft - niets aan de politie durven te melden.

Gekwalificeerde doodslag
Het zal voor het OM ingewikkeld worden om de zaak rond te krijgen. Brech wordt niet verdacht van moord maar van gekwalificeerde doodslag. De straffen voor beide delicten kunnen even hoog zijn, maar er is een belangrijk juridisch verschil. Moord is namelijk met een vooropgezet plan, gekwalificeerde doodslag is iemand doden om een ander misdrijf te verhullen. In deze zaak zal het dan gaan om seksueel misbruik.

Niet veel aanwijzingen voor
Echter, daar zijn niet veel aanwijzingen voor. Deze week nog vertelde een deskundige in de rechtbank nauwelijks aanwijzingen voor misbruik te zien. Hoewel het DNA van Brech op veel plekken op de kleding, waaronder de onderbroek, van Nicky zit, wil dat niet zeggen dat hij hem misbruikt heeft. Volgens advocaat Gerald Roethof heeft Brech niets te maken met het verdwijnen, of met een mogelijk seksueel misbruik en het overlijden van Nicky. Hij zou Nicky alleen gevonden hebben.

Lees ook: Brech maakte deskundigen weinig wijzer: geen advies over tbs

Hele dag nodig
De officier van justitie kondigde aan de hele dag nodig te hebben voor het requisitoir. Volgende week is het de beurt aan de advocaat van Brech. Wanneer de rechtbank uitspraak doet, is nog niet duidelijk.

Niet aan meegewerkt
De Limburgse jongen verdween tijdens een zomerkamp op de heide in 1998. Zijn lichaam werd een dag later een stukje verderop gevonden. Lang leek de zaak onopgelost te blijven, tot twee jaar geleden Brech in beeld kwam na een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. De Limburger had daar niet aan meegewerkt. Maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procents-DNA-match.

Na een klopjacht werd hij kort na het openbaar maken van de match aangehouden in Spanje.

1Limburg doet donderdag live verslag vanuit de rechtbank.

Lees hier alles over de zaak Nicky Verstappen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen