Overslaan en naar de inhoud gaan

Openbaar Ministerie komt donderdag met strafeis Jos Brech

Geplaatst opdonderdag 8 oktober 2020 - 6:25

Het Openbaar Ministerie formuleert donderdag de strafeis tegen Jos Brech.

De 57-jarige verdachte uit Simpelveld wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Brech heeft altijd ontkend dat hij iets met de dood van de jongen te maken heeft en verder zijn kaken op elkaar gehouden.

Duidelijk voor moeder
Voor de moeder van Nicky is het duidelijk: Brech heeft haar zoon bruut uit het leven gerukt. Woensdag sprak zij de verdachte toe tijdens de zitting in de rechtbank.

Lees ook: Moeder van Nicky over 'roofdier' Brech: 'Nick was kansloos'

Jaren gezwegen
Na jaren te hebben gezwegen over de zaak, kwam Brech aan het begin van de behandeling van de strafzaak met een videoverklaring. Hij erkende daarin dat hij Nicky had gevonden op de Brunssummerheide en zijn kleding had aangeraakt, maar de jongen zou toen al zijn overleden. Uit angst had Brech - die een zedenverleden heeft - niets aan de politie durven te melden.

Gekwalificeerde doodslag
Het zal voor het OM ingewikkeld worden om de zaak rond te krijgen. Brech wordt niet verdacht van moord maar van gekwalificeerde doodslag. De straffen voor beide delicten kunnen even hoog zijn, maar er is een belangrijk juridisch verschil. Moord is namelijk met een vooropgezet plan, gekwalificeerde doodslag is iemand doden om een ander misdrijf te verhullen. In deze zaak zal het dan gaan om seksueel misbruik.

Niet veel aanwijzingen voor
Echter, daar zijn niet veel aanwijzingen voor. Deze week nog vertelde een deskundige in de rechtbank nauwelijks aanwijzingen voor misbruik te zien. Hoewel het DNA van Brech op veel plekken op de kleding, waaronder de onderbroek, van Nicky zit, wil dat niet zeggen dat hij hem misbruikt heeft. Volgens advocaat Gerald Roethof heeft Brech niets te maken met het verdwijnen, of met een mogelijk seksueel misbruik en het overlijden van Nicky. Hij zou Nicky alleen gevonden hebben.

Lees ook: Brech maakte deskundigen weinig wijzer: geen advies over tbs

Hele dag nodig
De officier van justitie kondigde aan de hele dag nodig te hebben voor het requisitoir. Volgende week is het de beurt aan de advocaat van Brech. Wanneer de rechtbank uitspraak doet, is nog niet duidelijk.

Niet aan meegewerkt
De Limburgse jongen verdween tijdens een zomerkamp op de heide in 1998. Zijn lichaam werd een dag later een stukje verderop gevonden. Lang leek de zaak onopgelost te blijven, tot twee jaar geleden Brech in beeld kwam na een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. De Limburger had daar niet aan meegewerkt. Maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procents-DNA-match.

Na een klopjacht werd hij kort na het openbaar maken van de match aangehouden in Spanje.

1Limburg doet donderdag live verslag vanuit de rechtbank.

Lees hier alles over de zaak Nicky Verstappen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen