Overslaan en naar de inhoud gaan

Open ramen op scholen: hoe moet dat in de winter?

Geplaatst opdonderdag 24 september 2020 - 20:54

Op veel scholen staan ramen op dit moment 24 uur per dag open om de toevoer van frisse lucht te bevorderen. Dit is een belangrijke manier om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Maar hoe moet dit in de winter als de temperatuur daalt? Scholen hebben tot uiterlijk 1 oktober om het RIVM te laten weten of hun schoolgebouw aan de eisen rondom ventilatie voldoet of met een plan te komen om ervoor te zorgen dat het gebouw aan de eisen gaat voldoen. Het Graaf Huyn College in Geleen heeft net als veel andere oudere gebouwen waarschijnlijk geen geschikt ventilatiesysteem.

Warme trui
"Ik steek het geld het liefst in onderwijs en niet in stenen of een ventilatiesysteem. Dus ik ga ervan uit dat het nog wel een politiek vraagstuk gaat worden", vertelt rector Roy Janssen van het Graaf Huyn College. Wat betreft het ventileren op school is hij stellig. "Totdat er duidelijkheid is of het ventilatiesysteem voldoet aan de regels: ramen open en truien meenemen. En als de ramen dicht gaan, moeten we tussendoor goed luchten." Volgens Janssen bepalen docenten zelf of het te koud in klas wordt en de ramen moeten worden gesloten.


Verkouden
Volgens leerlingen betekenen de open ramen naast kou ook nog ander ongemak. "Soms dringt het geluid van sirenes door in het klaslokaal". Ook zegt een leerlinge dat ze bang is om verkouden te worden, waardoor ze niet meer naar school mag vanwege de coronaregels.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen