Overslaan en naar de inhoud gaan

Open ramen op scholen: hoe moet dat in de winter?

Geplaatst opdonderdag 24 september 2020 - 20:54

Op veel scholen staan ramen op dit moment 24 uur per dag open om de toevoer van frisse lucht te bevorderen. Dit is een belangrijke manier om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Maar hoe moet dit in de winter als de temperatuur daalt? Scholen hebben tot uiterlijk 1 oktober om het RIVM te laten weten of hun schoolgebouw aan de eisen rondom ventilatie voldoet of met een plan te komen om ervoor te zorgen dat het gebouw aan de eisen gaat voldoen. Het Graaf Huyn College in Geleen heeft net als veel andere oudere gebouwen waarschijnlijk geen geschikt ventilatiesysteem.

Warme trui
"Ik steek het geld het liefst in onderwijs en niet in stenen of een ventilatiesysteem. Dus ik ga ervan uit dat het nog wel een politiek vraagstuk gaat worden", vertelt rector Roy Janssen van het Graaf Huyn College. Wat betreft het ventileren op school is hij stellig. "Totdat er duidelijkheid is of het ventilatiesysteem voldoet aan de regels: ramen open en truien meenemen. En als de ramen dicht gaan, moeten we tussendoor goed luchten." Volgens Janssen bepalen docenten zelf of het te koud in klas wordt en de ramen moeten worden gesloten.


Verkouden
Volgens leerlingen betekenen de open ramen naast kou ook nog ander ongemak. "Soms dringt het geluid van sirenes door in het klaslokaal". Ook zegt een leerlinge dat ze bang is om verkouden te worden, waardoor ze niet meer naar school mag vanwege de coronaregels.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen