Overslaan en naar de inhoud gaan

Open ramen op scholen: hoe moet dat in de winter?

Geplaatst opdonderdag 24 september 2020 - 20:54

Op veel scholen staan ramen op dit moment 24 uur per dag open om de toevoer van frisse lucht te bevorderen. Dit is een belangrijke manier om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Maar hoe moet dit in de winter als de temperatuur daalt? Scholen hebben tot uiterlijk 1 oktober om het RIVM te laten weten of hun schoolgebouw aan de eisen rondom ventilatie voldoet of met een plan te komen om ervoor te zorgen dat het gebouw aan de eisen gaat voldoen. Het Graaf Huyn College in Geleen heeft net als veel andere oudere gebouwen waarschijnlijk geen geschikt ventilatiesysteem.

Warme trui
"Ik steek het geld het liefst in onderwijs en niet in stenen of een ventilatiesysteem. Dus ik ga ervan uit dat het nog wel een politiek vraagstuk gaat worden", vertelt rector Roy Janssen van het Graaf Huyn College. Wat betreft het ventileren op school is hij stellig. "Totdat er duidelijkheid is of het ventilatiesysteem voldoet aan de regels: ramen open en truien meenemen. En als de ramen dicht gaan, moeten we tussendoor goed luchten." Volgens Janssen bepalen docenten zelf of het te koud in klas wordt en de ramen moeten worden gesloten.


Verkouden
Volgens leerlingen betekenen de open ramen naast kou ook nog ander ongemak. "Soms dringt het geluid van sirenes door in het klaslokaal". Ook zegt een leerlinge dat ze bang is om verkouden te worden, waardoor ze niet meer naar school mag vanwege de coronaregels.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen