Overslaan en naar de inhoud gaan

Open dag ondergronds NAVO-hoofdkwartier druk bezocht

Geplaatst opzaterdag 29 december 2018 - 15:20

Ruim 500 mensen hebben vrijdag en zaterdag de open dag van het voormalig ondergronds hoofdkwartier van de NAVO bij Maastricht bezocht.

Daarmee was het evenement uitverkocht. De basis was gevestigd in de grotten van de Cannerberg en werd in 1992 gesloten.

Beperken
De eigenaar van het gebied, stichting Limburgs Landschap, organiseerde de open dag voor de tweede keer tussen kerst en nieuwjaar. Bij de jubileumeditie vorig jaar trok het evenement nog ruim 1500 bezoekers. Dat leidde toen tot veel verkeer- en parkeeroverlast rond de ingang van de grot. Ook waren er lange wachttijden. Om de overlast dit jaar te beperken moesten bezoekers zich van tevoren inschrijven en werd het aantal bezoekers beperkt.

Operationeel
Het geheime ondergrondse hoofdkwartier was 1954 tot 1992 operationeel. Vanuit de grotten in Maastricht werden de geallieerde land- en luchtstrijdkrachten in Noordwest-Europa aangestuurd. In de grot werkten zo'n 250 mensen. Dat aantal liep tijdens oefening op tot ruim 1000.

Golfbaan
Het grottencomplex is ruim acht kilometer lang. In het ondergrondse militaire dorp bevonden zich onder andere vergaderzalen, communicatieruimtes, verschillende restaurants, sportscholen, slaapzalen, een schietbaan en zelfs een golfbaan.

Asbestverontreiniging
In 1992 werd het hoofdkwartier gesloten. Dat had te maken met de afnemende spanning tussen oost en west. Ook werd er in de gangen een ernstige asbestverontreiniging ontdekt.

Tegenwoordig zijn de grotten alleen op aanvraag te bezoeken.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen