Overslaan en naar de inhoud gaan

Open dag ondergronds NAVO-hoofdkwartier druk bezocht

Geplaatst opzaterdag 29 december 2018 - 15:20

Ruim 500 mensen hebben vrijdag en zaterdag de open dag van het voormalig ondergronds hoofdkwartier van de NAVO bij Maastricht bezocht.

Daarmee was het evenement uitverkocht. De basis was gevestigd in de grotten van de Cannerberg en werd in 1992 gesloten.

Beperken
De eigenaar van het gebied, stichting Limburgs Landschap, organiseerde de open dag voor de tweede keer tussen kerst en nieuwjaar. Bij de jubileumeditie vorig jaar trok het evenement nog ruim 1500 bezoekers. Dat leidde toen tot veel verkeer- en parkeeroverlast rond de ingang van de grot. Ook waren er lange wachttijden. Om de overlast dit jaar te beperken moesten bezoekers zich van tevoren inschrijven en werd het aantal bezoekers beperkt.

Operationeel
Het geheime ondergrondse hoofdkwartier was 1954 tot 1992 operationeel. Vanuit de grotten in Maastricht werden de geallieerde land- en luchtstrijdkrachten in Noordwest-Europa aangestuurd. In de grot werkten zo'n 250 mensen. Dat aantal liep tijdens oefening op tot ruim 1000.

Golfbaan
Het grottencomplex is ruim acht kilometer lang. In het ondergrondse militaire dorp bevonden zich onder andere vergaderzalen, communicatieruimtes, verschillende restaurants, sportscholen, slaapzalen, een schietbaan en zelfs een golfbaan.

Asbestverontreiniging
In 1992 werd het hoofdkwartier gesloten. Dat had te maken met de afnemende spanning tussen oost en west. Ook werd er in de gangen een ernstige asbestverontreiniging ontdekt.

Tegenwoordig zijn de grotten alleen op aanvraag te bezoeken.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen