Overslaan en naar de inhoud gaan

Opa Maastrichtse familie ontsnapte aan decembermoorden

Geplaatst opzaterdag 30 november 2019 - 18:50

Eindelijk gerechtigheid. De Maastrichtse familie Essed is opgelucht over het vonnis van Desi Bouterse. 38 jaar geleden ontsnapte opa Wilfred Lionarons ternauwernood aan de Decembermoorden in Suriname. Hij woonde daarna tot zijn dood, vier jaar geleden, in Limburg.

Kleinzoon Jaime Essed spreekt voor zijn hele familie als hij zegt dat opa Wilfred dit mee had moeten maken. "Een historische dag. De rechtspraak in Suriname heeft daarmee weer haar geloofwaardigheid gekregen."

Luis in de pels |
Wilfred Humprey Lionarons was journalist en uitgever van de Surinaamse krant De Vrije Stem. "Zijn dagblad was zeer kritisch op het militaire regime begin jaren 80. Hij stond op de moordlijst van Bouterse."

Lionarons ontsnapte de dans omdat hij begin december 1982 op een congres in Miami was. "Militairen stonden bij oma voor de deur en wilden weten waar hij was."

Video: L1

Niet veilig
De Nederlandse ambassadeur in Suriname liet Lionarons weten dat hij zijn leven niet meer veilig was in Paramaribo. Hij mocht niet meer terugkeren naar Suriname. De tickets waren al besteld door de Nederlandse regering. Hij is rechtstreeks vanuit Miami naar Amsterdam gevlogen. Zijn vrouw ontsnapte Suriname enige tijd later.

Maastricht
Het ouderlijk huis van Jaime ligt aan de Chambertinlaan in Maastricht. Vader en moeder Essed woonden en werkten al in Maastricht toen opa Suriname moest ontvluchten. Bij het gezin Essed is Wilfred Lionarons vanaf 1982 gaan wonen. Hij was dan wel ontsnapt aan de moordpartijen maar nog niet buiten gevaar. De eerste jaren kreeg de gewezen journalist en krantenuitgever persoonlijke beveiliging. "Hij sprak veel met ons over de moeilijke tijd in Suriname. Ik herinner me nog goed dat ik een spreekbeurt hield over de Decembermoorden. In de klas vertelde opa dan zijn verhalen."

Amnesty International
Wilfred Lionarons heeft lange tijd gewerkt voor Amnesty International. Hij zwoer pas terug te keren naar zijn geboorteland als Desi Bouterse berecht zou zijn voor de Decembermoorden. "Daar begint het op te lijken. Maar we zijn er nog lang niet." De urn van de in 2015 overleden Wilfred Lionarons staat in de woning in Maastricht. Mocht Desi Bouterse definitief achter de tralies verdwijnen dan overweegt de familie Essed opa terug naar zijn geboortegrond te brengen en zijn as te verstrooien.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen