Overslaan en naar de inhoud gaan

Opa Maastrichtse familie ontsnapte aan decembermoorden

Geplaatst opzaterdag 30 november 2019 - 18:50

Eindelijk gerechtigheid. De Maastrichtse familie Essed is opgelucht over het vonnis van Desi Bouterse. 38 jaar geleden ontsnapte opa Wilfred Lionarons ternauwernood aan de Decembermoorden in Suriname. Hij woonde daarna tot zijn dood, vier jaar geleden, in Limburg.

Kleinzoon Jaime Essed spreekt voor zijn hele familie als hij zegt dat opa Wilfred dit mee had moeten maken. "Een historische dag. De rechtspraak in Suriname heeft daarmee weer haar geloofwaardigheid gekregen."

Luis in de pels |
Wilfred Humprey Lionarons was journalist en uitgever van de Surinaamse krant De Vrije Stem. "Zijn dagblad was zeer kritisch op het militaire regime begin jaren 80. Hij stond op de moordlijst van Bouterse."

Lionarons ontsnapte de dans omdat hij begin december 1982 op een congres in Miami was. "Militairen stonden bij oma voor de deur en wilden weten waar hij was."

Video: L1

Niet veilig
De Nederlandse ambassadeur in Suriname liet Lionarons weten dat hij zijn leven niet meer veilig was in Paramaribo. Hij mocht niet meer terugkeren naar Suriname. De tickets waren al besteld door de Nederlandse regering. Hij is rechtstreeks vanuit Miami naar Amsterdam gevlogen. Zijn vrouw ontsnapte Suriname enige tijd later.

Maastricht
Het ouderlijk huis van Jaime ligt aan de Chambertinlaan in Maastricht. Vader en moeder Essed woonden en werkten al in Maastricht toen opa Suriname moest ontvluchten. Bij het gezin Essed is Wilfred Lionarons vanaf 1982 gaan wonen. Hij was dan wel ontsnapt aan de moordpartijen maar nog niet buiten gevaar. De eerste jaren kreeg de gewezen journalist en krantenuitgever persoonlijke beveiliging. "Hij sprak veel met ons over de moeilijke tijd in Suriname. Ik herinner me nog goed dat ik een spreekbeurt hield over de Decembermoorden. In de klas vertelde opa dan zijn verhalen."

Amnesty International
Wilfred Lionarons heeft lange tijd gewerkt voor Amnesty International. Hij zwoer pas terug te keren naar zijn geboorteland als Desi Bouterse berecht zou zijn voor de Decembermoorden. "Daar begint het op te lijken. Maar we zijn er nog lang niet." De urn van de in 2015 overleden Wilfred Lionarons staat in de woning in Maastricht. Mocht Desi Bouterse definitief achter de tralies verdwijnen dan overweegt de familie Essed opa terug naar zijn geboortegrond te brengen en zijn as te verstrooien.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts