Overslaan en naar de inhoud gaan

Op zoek naar anker van schip na aanvaring op de Maas

Geplaatst opwoensdag 3 februari 2021 - 13:30

Rijkswaterstaat speurt de bodem van de Maas af bij Steyl in de hoop het anker te vinden van het schip dat in aanvaring kwam met een veerpont.

Dat laat de Landelijke Eenheid van de politie woensdag weten.

Het vrachtschip maakte dinsdagmiddag rond 14:00 melding dat er problemen waren. Andere schepen hebben vervolgens geprobeerd om het stuurloze schip te beveiligen. Daarna vond de aanvaring plaats met de veerdienst Baarlo-Steyl. De schipper kon daarna op eigen kracht verder varen.

Lees ook: Aanvaring op de Maas: stuurloos schip botst tegen veerpont

Nadat het schip lag afgemeerd aan de sluis bij Belfeld, is de schipper aangehouden en uit voorzorg per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De politie had sterke aanwijzingen dat de man een slok op had. Omdat een blaasproef direct na de aanvaring niet mogelijk was, is in het ziekenhuis een bloedproef afgenomen. De uitslag is nog niet bekend.

De schipper kreeg een maximaal vaarverbod opgelegd van 24 uur. Verder is zijn vaarbewijs ingevorderd door de Landelijke Eenheid van de politie. Woensdag is de man, wiens leeftijd en woonplaats niet vrijgegeven zijn, weer vrijgelaten.

Anker
De schade aan het veerpont loopt in de duizenden euro's. Door de aanvaring is het schip een anker verloren. Dat kan mogelijk tot schade leiden voor de overige scheepvaart. Reden voor Rijkswaterstaat om de bodem van de Maas af te speuren. Tot nu toe zonder resultaat.

Marifoonverkeer
"Of de schipper wordt vervolgd, hangt af van de resultaten van het onderzoek. De Landelijke Eenheid probeert te achterhalen of er sprake is van technische mankementen. Ze onderzoeken het schip, bekijken de radarbeelden en luisteren het marifoonverkeer terug. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) doet onderzoek naar de schipper zelf. Dat kan enige tijd vergen", aldus een woordvoerster van de politie Limburg.

Het is niet bekend of het schip intussen de sluis van Belfeld heeft verlaten. Vanwege de omvang van het vaartuig zijn minimaal twee opvarenden met een vaarbewijs nodig. Mogelijk heeft de schipper een vervanger kunnen vinden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen