Overslaan en naar de inhoud gaan

Op wie zijn de boeren boos?

Geplaatst opdinsdag 15 oktober 2019 - 13:27

Boeren protesteren dinsdag bij het Gouvernement in Maastricht. En woensdag zullen opnieuw Limburgse tractors richting Den Haag trekken. Want de agrariërs zijn boos. Sluimerende woede komt boven.

Ze missen vooral waardering. Met de protesten willen ze niet alleen hun ongenoegen over de politiek laten blijken. Maar op wie zijn ze allemaal boos?

LIVE: Boeren protesteren in Maastricht

1. De landelijke politiek
De boeren moeten het al langer ontgelden bij politieke partijen als GroenLinks en Partij voor de Dieren. Maar nu heeft ook D66 de boeren tegen zich in het harnas gejaagd. De partij liet weten dat de helft van de veestapel weg moest om de uitstoot van stikstof terug te dringen. En dat is een klap in het gezicht van de boeren.

Ze werken hard om Nederland te voeden, zo is hun mening. Zorgen dat de mensen meel hebben voor het brood bij het ontbijt, dat ze een appel of peer als tussendoortje kunnen eten en zorgen voor het biefstuk of gehakt voor het avondeten. Maar ze missen het respect en waardering in Den Haag en vinden dat dat moet veranderen.

Lees ook: Boze boeren naar Maastricht: LLTB wil geen chaotisch protest

2. De provinciale en lokale politiek
Ze zien zichzelf graag als stoffeerders van het landschap. De architecten. De akkerbouwgronden en de fruitgaarden maken het landschap. Zorgen dat het er verzorgd uitziet. Daar komen toeristen op af en dat levert weer extra inkomsten op. Maar als het puntje bij paaltje komt, dan vinden boeren toch vaak de provincie en gemeenten op hun pad.

Uitbreidingsplannen worden in hun ogen door overheden tegengewerkt. Nieuwe stallen passen niet in het landschap en willen ze een voorziening voor seizoenarbeiders of arbeidsmigranten bouwen, dan komen de gemeenten in veel gevallen in het geweer. En dat stoort de agrarische ondernemers. Ze moeten immers groeien om te kunnen overleven. En voor de oogst of pluk zijn ze vaak afhankelijk van werknemers uit het buitenland. En die moeten hier ook overnachten.

3. De supermarkten
Boeren en tuinders zijn vaak afhankelijk van supermarkten. Die hebben de macht, bepalen vaak eenzijdig de prijs. Daardoor kunnen ze flinke kortingen bedingen, waardoor de winsten van de agrariërs verdampen. Alleen door massaproductie te leveren, kan de boer nog een boterham worden verdiend.

Tegelijkertijd stijgen de winsten van de supermarkten alleen maar. En dat steekt aangezien veel boeren het moeilijk hebben door extreme droogte en schade door hagelbuien.

Lees ook: LLTB blij met steun minister in strijd tegen supermarkten

4. De consument
Met evenementen als Loeren bij de Boeren en Kom in de Kas proberen de agrariërs begrip te kweken bij de mensen. Daarmee willen ze hun liefde voor de natuur en voor de dieren laten zien. Maar dat lukt maar deels. Als er beelden van dierenmishandeling in een kippenstal opduiken, dan is de hele sector meteen verdacht. Zijn de bijen en de vlinders verdwenen? Dan heeft de boer dat gedaan.

Dat de meeste boeren alles doen om in harmonie met de natuur te leven, dat zien de mensen niet. Diezelfde mensen halen wel de asperges uit Oost-Europa en de kersen uit Griekenland in de supermarkt. Want die zijn goedkoper. Daardoor ligt het gevaar op de loer dat straks bijvoorbeeld het vlees uit landen komt waar dierenwelzijn niet op de agenda staat. En dan zijn we volgens de boeren nog verder van huis.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen