Overslaan en naar de inhoud gaan

Op weg naar de zon en wagenziek: 'Maak je niet te druk'

Geplaatst opmaandag 30 juli 2018 - 13:55

Je gaat op vakantie naar het zonnige zuiden, maar de lange rit naar je bestemming is alles behalve zonnig. Vaak is de oorzaak wagenziekte, een vervelende aandoening waar veel mensen last van hebben.

Sommigen zeggen dat het iets is wat spreekwoordelijk tussen de oren zit, maar volgens KNO-arts Raymond van de Berg van het Maastricht UMC+ is dat ook letterlijk het geval. "Op het moment dat mensen wagenziek worden, hebben ze ruzie in hun hersenen."

'Hee, dit snap ik niet'
Misselijkheid, duizeligheid en een naar gevoel, allemaal symptomen van wagenziekte die door het 'conflict' in je hoofd ontstaan. "Het heeft te maken met je zintuigen. Je ogen zeggen tegen je hersenen dat je niet beweegt, maar je evenwichtsorganen registreren dat je in beweging bent. Je hersenen zeggen 'hé, dit snap ik niet' en dat conflict maakt mensen ziek", vertelt Van de Berg.

Simulators
Het evenwichtscentrum in het Maastricht UMC+ is een soort 'last resort' voor mensen met evenwichtsstoornissen. Het centrum heeft verschillende simulators waar de functie van de evenwichtsorganen kan worden getest en wagenziekte wordt nagebootst. Zo worden mensen op een bewegende stoel gezet. "Als iemand op de stoel zit en naar rechts draait, meten je evenwichtsorganen dat je naar rechts gaat. Maar je hersenen sturen je ogen aan om naar links te gaan en zo kunnen we meten hoe je evenwichtsorganen functioneren."

'Maak je niet druk'
Gelukkig zijn er volgens de KNO-arts genoeg maatregelen die je kunt treffen voordat je op reis gaat. "Een te goede voorbereiding is niet goed, want dat roept spanning op. Zorg dat je op weg gaat in een goed geventileerde auto, voorin zit, maar het beste is om zelf te rijden. Ook is een auto die 'te gladjes rijdt' geen goed idee. Een auto met stugge vering is het beste. Maar het allerbelangrijkste is om je aandacht te verleggen, geen zware maaltijden te eten en maak je vooral niet te druk."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen