Overslaan en naar de inhoud gaan

'Op termijn mogelijk meer tegemoetkomingen horeca'

Geplaatst opdonderdag 14 januari 2021 - 20:31

Horecaondernemers kunnen binnenkort een grotere compensatie tegemoet zien voor de tijd dat ze vanwege de coronasituatie gesloten moeten.

Dat liet Dirk Beljaarts, directeur van de Koninklijke Horeca Nederland, donderdag weten in Limburg Centraal

Steun en compensatie, dat was de inzet van het overleg van de horecasector en Mona Keijzer, de staatssecretaris van Economische Zaken, eerder op de dag. Daar kwam nog geen hard besluit uit. Volgens Beljaarts kan dat ook niet, want er is nog te veel onzeker. "Maar de tijd dat de horecasector wordt achtergesteld aan bijvoorbeeld de retail, die is voorbij", geeft hij aan.

Bijna zes maanden dicht
Horecazaken zijn alles bij elkaar zo meteen bijna zes maanden gesloten. Beljaarts wil dat verliezen 100 procent gecompenseerd worden en dat ondernemers steun krijgen. Daar wordt nog over onderhandeld, maar het ziet er volgens hem naar uit dat er tegemoetkoming komt op een aantal belangrijke punten. Vooral op het gebied van de TVL, de tegemoetkoming vaste lasten. Zo zullen daar waarschijnlijk ook grote bedrijven aanspraak op mogen maken. Daarnaast is er ook zicht op steun voor beginnende ondernemers, de starters.

Overheid moet niet alleen macro-economisch kijken
Een groot aantal horecabedrijven zit zo ver in de problemen, dat ze dreigen om te vallen. Volgens Wim Cox, ondernemer in Roermond, biedt dat ook weer kansen voor nieuwe ondernemers. "Een komende generatie kan dan wellicht voor een klein bedrag die panden overnemen en er proberen een nieuw succes van te maken." Beljaarts vindt juist dat de overheid moet opkomen voor de bestaande ondernemers die zo in nood zitten. "De overheid kijkt veel te veel macro-economisch en naar het grote plaatje, maar in deze situatie moet je naar de ondernemer persoonlijk kijken en die steunen."

Domper met carnaval
Naast de verlenging van de lockdown met drie weken, mist de horeca in Limburg ook inkomsten doordat alle kroegen dicht zijn met de vastelaovend. "Dat is ook weer een dreun", weet Beljaarts. "Het gaat natuurlijk niet door: carnaval. Maar het is zeker weer een extra domper. Normaal gesproken halen cafés in die periode zo'n beetje de jaaromzet binnen, maar ook dat is nu van tafel."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten