Overslaan en naar de inhoud gaan

Op korte termijn prikbussen in wijken Zuid-Limburg

Geplaatst opdinsdag 13 juli 2021 - 17:33

Er gaan in Zuid-Limburg op korte termijn prikbussen rijden. "Dat zal in wijken zijn waar de vaccinatiegraad achterloopt."

Dit vertelt arts infectieziektenbestrijding Volker Hackert van de GGD Zuid-Limburg op L1 Radio en TV. Vorige maand maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat het de GGD graag de wijken in ziet gaan om ervoor te zorgen dat er meer mensen worden gevaccineerd.

Lees ook: Limburg kampt met snel stijgende besmettingscijfers

Delta-variant
Door de snelle verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus neemt het aantal besmettingen op dit moment snel toe. Het R-getal is al 2,17, wat inhoudt dat elke persoon die met corona is besmet ook weer minstens twee anderen besmet. "Wat ons met name zorgen baart, is de snelheid waarmee het aantal besmettingen toeneemt", zegt Hackert. "Het treft nu weliswaar nog vooral jongeren, maar het zal toch langzaam ook doorsijpelen naar de hogere leeftijdsgroepen waarin ook nog niet iedereen volledig is gevaccineerd." Die hogere leeftijdsgroepen lopen ook meer kans op complicaties door de ziekte.

Ziekenhuis
De jongeren onder wie het virus zich nu snel verspreidt, komen niet zo snel in het ziekenhuis terecht. Maar de besmettingscijfers zullen volgens Hackert nog een tijd verder oplopen, waardoor ook de ziekenhuisopnames toenemen. "Daardoor komt mogelijk ook de reguliere zorg weer in de knel, die nu juist weer bezig iss met een inhaalslag."

Vaccineren
Nederland loopt op dit moment in Europa mee in de voorhoede wat het tempo van vaccineren betreft. "Het vaccinatietempo is hier in ongekende mate opgeschroefd, er wordt heel veel gevaccineerd. Nederland ligt voor op Duitsland en is een van de koplopers in Europa. Wat dat betreft zitten we goed. We weten ook dat de vaccins goed werken tegen de ernstige gevolgen van de Delta-variant. Maar de ziekte is toch een tegenstander die ons af en toe te slim en te snel af is."

Om de vaccinatiegraad nog verder op te schroeven, richt de GGD Zuid-Limburg zich daarom de komende weken op de wijken waar het aantal vaccinaties nog achterloopt.

Maatregelen
"Vaccineren blijft natuurlijk het belangrijkste in de strijd tegen het virus. De Delta-variant is besmettelijker dan wat we tot nu toe hebben gezien. Het zit vooral in het gedrag van mensen. We moeten kijken of de scherpere maatregelen in de horeca voldoende zijn om de geest weer terug in de fles te krijgen." Maar tegelijk is de GGD-arts er bang voor dat de maatregelen die afgelopen vrijdag zijn afgekondigd, niet voldoende zijn. Hij is er bang voor dat het niet genoeg is.

"Maar er is nog volop ruimte om weer verder aan te scherpen, zoals het dragen mondmaskers weer verplichten of het beperken van toegang."

Lees ook: Tot 14 augustus alleen eendaagse evenementen, met zitplaats

Noord- en Midden-Limburg
Een woordvoerder van de GGD Limburg-Noord laat weten dat de gezondheidsdienst hard werkt om alsnog een grote groep mensen te bereiken die nog niet ingeënt is. "We zijn de situatie in de wijken in kaart aan het brengen samen met mensen die de wijken goed kennen. Het is ook belangrijk om wat langer in de wijk aanwezig te zijn", laat de woordvoerder weten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen