Overslaan en naar de inhoud gaan

Op de Hungaroring is het altijd hommeles voor Verstappen

Geplaatst opzondag 1 augustus 2021 - 8:34

Iedereen houdt rekening met een nieuwe clash zondag tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton, op de Hungaroring. Twee weken na de botsing van de twee op Silverstone staat de titelstrijd onder hoogspanning.

Hamilton won al acht keer in Hongarije, Verstappen nog nooit. Daarnaast heeft Verstappen door de jaren heen al met de nodige rampspoed te maken gekregen op de Hungaroring. Ieder jaar was hij wel betrokken bij een, meestal voor hem nadelig, spraakmakend moment. Een overzicht:

2015: Botsing, drive-through-penalty en onverwacht resultaat
In zijn debuutjaar in de Formule 1 noteert Toro Rosso-coureur Verstappen in Hongarije zijn op dat moment beste prestatie in de Formule 1: een vierde finishplaats. Die komt echter, letterlijk, niet zonder slag of stoot tot stand.

Verstappen toucheert Valtteri Bottas en helpt daarmee de race van de Fin om zeep, en de Limburger rijdt later zelf té hard achter de safety car. Dat laatste levert hem een drive-through-penalty op. Desondanks rijdt hij naar de vierde plaats, een dijk van een prestatie in de toch beperkte Toro Rosso-bolide.

2016: Te langzaam in de kwalificatie
Een jaar later zit Verstappen in een Red Bull, maar een betere prestatie dan een jaar eerder zit er niet in. Verstappen komt als vijfde over de streep, een tegenvaller nadat hij in de twee races ervoor beslag legde op een podiumplaats.

Het opmerkelijke moment zit ditmaal in de kwalificatie. Verstappens snelste rondetijd is - net als bij enkele andere coureurs - door veranderlijke weersomstandigheden, crashes en rode vlaggen niet binnen 107 procent van de snelste tijd in Q1. Daardoor kan hij uitgesloten worden van racedeelname, maar de stewards tonen echter clementie en dus mag Verstappen 'gewoon' van start.

2017: Verstappen begaat doodzonde op teamgenoot
In 2017 zijn Verstappen en teamgenoot Daniel Ricciardo zó aan elkaar gewaagd, dat ze op de baan regelmatig in elkaars buurt rijden. Dat kan geen kwaad, zolang de Red Bull-coureurs elkaar niet toucheren; dat is immers een doodzonde in de autosport. En dat is precies wat níét lukt op de Hungaroring: in de tweede bocht van de race blokkeren de wielen van Verstappen en rijdt hij in op Ricciardo.

Verstappen Ricciardo GP Hongarije 2017
De touché die Ricciardo de race en Verstappen een tijdstraf kost.
Foto: Red Bull Content Pool

Het betekent voor de Australiër het eind van zijn race, want met een kapotte radiator is doorrijden. Verstappen wordt bestraft voor zijn onbesuisde actie, met de inmiddels welbekende tijdstraf van tien seconden. Desondanks finisht hij nog op een vijfde plaats.

2018: Geklopt door de eigen motor
Regen is geen zeldzaamheid in Hongarije. Dat merkt Verstappen ook in de kwalificatie voor de grand prix in 2018. Op een natte baan komt hij tekort voor de beste startposities en moet hij genoegen nemen met een zevende kwalificatietijd. Maar dat blijkt niet het grootste probleem voor Verstappen in dit weekend.

De race is voor de Limburger immers van héél korte duur. Verstappen wordt slachtoffer van zijn eigen materiaal, want al in de vijfde ronde kosten motorproblemen hem de kop. Verstappen moet zijn Red Bull aan de kant parkeren en scoort voor het tweede jaar op rij nul punten in Hongarije.

2019: Tactisch afgetroefd door de concurrent
De malheur voor Verstappen op de Hungaroring lijkt in 2019 eindelijk tot een einde te komen. In de kwalificatie breekt hij een jarenlange ban door voor het eerst poleposition bij een Formule 1-GP te claimen. Een ideale uitgangspositie dus voor de race, die ook prima lijkt te verlopen voor de Red Bull-coureur.

Verstappen pole GP Hongarije 2019
Verstappen en zijn fans vieren de eerste poleposition in zijn carrière, in 2019.
Foto: Red Bull Content Pool

Deze keer wordt Verstappen niet de klos van de weersomstandigheden, zijn materiaal of zijn rijgedrag, maar van een uitgekiende strategie van de concurrentie: Hamilton maakt een pitstop meer dan de Limburger, loopt iedere ronde in op Verstappen en passeert hem drie rondjes voor het eind: geen overwinning dus voor de kansloze Red Bull-coureur.

2020: Crash nog voordat de race begonnen is
Een patroon in de problemen die hiervoor beschreven werden, is dat ze tijdens de kwalificatie en race plaatsvonden. Maar het kan ook vóór een sessie misgaan. Vraag dat maar aan Max Verstappen, want de aanrijronde - dat is dus het rondje van de pitsstraat naar de startopstelling - voor de GP van Hongarije in 2020 zal hem lang bijblijven.

De baan is nat en Verstappen schuift op weg naar de startopstelling van de baan, in de bandenstapels. Er is een hoop stuk aan de bolide en Verstappen lijkt de race op zijn buik te kunnen schrijven. De Red Bull-monteurs leveren echter een wereldprestatie, repareren de schade, waar normaal anderhalf uur voor staat, in twintig minuten, en Verstappen rijdt vervolgens naar de tweede plaats achter Hamilton, tot opluchting van de schuldbewuste coureur.

Max Verstappen Hongarije 2020
Verstappen en zijn spoedreparateurs vieren de tweede plek in 2020 als een overwinning.
Foto: Red Bull Content Pool

2021: Duel tussen Verstappen en Hamilton lijkt tikkende tijdbom
De GP van Hongarije is de eerste race sinds de GP van Groot-Brittannië. In die race op Silverstone won Hamilton nadat hij Verstappen van de baan reed en een tijdstraf van tien seconden onschadelijk had gemaakt. De woede in het Verstappen- en Red Bull-kamp is groot, temeer omdat Hamilton fors inloopt op de Limburger in de strijd om het WK én de Brit (te) uitbundig juichte na de race.

In de kwalificatie op de Hungaroring zijn Hamilton (en Bottas) te snel voor Verstappen en houdt Hamilton zijn concurrent op in de aanloop naar de laatste vliegende ronde: een slimme en tegelijkertijd provocatieve actie, die Verstappen uiteindelijk geen ronde kost maar wel een extra tik op de kin vormt. De messen zijn dan ook geslepen voor de race.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen