Overslaan en naar de inhoud gaan

Op bedevaart: in de voetsporen van Sint Gerlachus

Geplaatst opzaterdag 29 augustus 2020 - 16:02

De Heilige Sint Gerlachus deed het elke dag op blote voeten: op bedevaart van Houthem naar Maastricht. Op elke laatste zaterdag van augustus wordt deze tocht door pelgrims opnieuw afgelegd. Weliswaar met schoenen, maar wel in dezelfde geest.

Zo'n 30 gelovigen moesten zaterdag vroeg uit bed om in de voetsporen te treden van de heilige Sint Gerlachus. Het borstbeeld van de heilige werd van de kerk in Houthem naar de Sint Servaasbasiliek in Maastricht gedragen.

'Heel bijzonder'
Onder hen ook twee zusters die nog maar drie weken geleden bekend raakten met Sint Gerlachus. "We waren in Brunssum om vrijwilligerswerk te doen. We zaten in onze vrije tijd eens te kijken welke lokale heiligen er waren. En toen stuitten we op Gerlachus van Houthem. Toen we hoorden dat er een pelgrimstocht gehouden werd, twijfelden we geen moment. En nu heb ik hem op mijn schouders. Dat is wel heel bijzonder."

Zo zag de bedevaart eruit:

Gerlachus van Houthem
In zijn jonge jaren had Gerlachus een losbandig leven. Toen zijn vrouw stierf kwam hij tot inkeer, ging op bedevaart naar Rome en Jerusalem en liet daarna alle luxe achter zich. Dagelijks ging hij te voet van Houthem naar Maastricht, naar de heilige Servatius. Als kluizenaar ging hij wonen in een holle eik.

Een heilige moet wonderen hebben verricht na zijn dood. Zo ook Gerlachus. Hij genas bijvoorbeeld een jongen uit Berg van een kaakabces.

Pelgrimstoch Sint Gerlachus 2

Rustgevend moment
De tocht is een moment van bezinning. Een van de gelovigen vertelt dat het moeilijk uit te leggen is. "Het zit van binnen. Je weet dat er iets is, noem het God. Ook al is zo'n pelgrimstocht inspannend, het geeft mij enorm veel rust."

Na dertig keer lopen overslaan
Bij aankomst in Maastricht werden de pelgrims opgewacht door meneer Coenjaerts. Hij liep dertig keer de bedevaartstocht. Dit jaar moest hij vanwege gezondheidsredenen afzeggen. Toch heeft hij nog een belangrijke taak. Na de mis in de Sint Servaasbasiliek zorgt hij er weer voor dat het borstbeeld weer terugkomt in Houthem. Niet te voet, maar met de auto.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen