Overslaan en naar de inhoud gaan

Oostwegel: 'Herstel Notre-Dame gaat decennia duren'

Geplaatst opdinsdag 16 april 2019 - 10:30

Het herstel van de Notre-Dame in Parijs gaat zeker enkele decennia duren.

Dat zei hotelier Camille Oostwegel die ook honorair consul is van Frankrijk tegen L1.

Belangrijkste symbool
Oostwegel was naar eigen zeggen in een soort shock toen hij maandagavond het nieuws over de grote brand in de monumentale kathedraal hoorde. "Dit hou je niet voor mogelijk dat het belangrijkste symbool van Frankrijk in lichterlaaie staat. Dat kun je nauwelijks geloven."

Brandblusser
De Valkenburgse hotelier stelt dat de brand op hem een grote impact heeft. Niet alleen als vertegenwoordiger van Frankrijk, maar ook als kunstliefhebber, beschermer van monumenten en restaurateur van kerken. "Ik weet nog toen we de Kruisherenkerk restaureerden, die heeft eenzelfde kapconstructie. Ook uit de veertiende eeuw. Ik ging daar elke dag kijken of de mensen die daar bezig waren hun brandblusser aan de riem hadden. Je moet bij dat werk zo zorgvuldig te werk gaan want de kleinste vonk kan een ramp veroorzaken, dat blijkt nu ook wel."

Twintig jaar
Het restaureren van de kathedraal gaat zeker lukken met de gelden die nu al ter beschikking worden gesteld. Volgens Oostwegel wordt het een langdurig proces dat zeker twintig jaar gaat duren. "Dit moet je zorgvuldig doen. Dit is één van de grootste Gotische kunstwerken van de wereld. Ik denk dat de voorbereidingen voor de restauratie al een paar jaar gaan duren. Maar de hele wereld voelt zich wel geroepen om bij te dragen."

Oude glorie
De honorair consul zou het liefst zien dat de Parijse kerk in zijn oude glorie kan worden hersteld. "Het is te hopen dat de kapconstructie bijvoorbeeld weer in hout gemaakt wordt en niet in beton, anders is het authentieke van de Notre-Dame weg."

Een troost heeft Oostwegel, want hij kan nog elke dag naar de onbeschadigde Notre-Dame kijken. In zijn kantoor hangt namelijk een groot schilderij van de kathedraal dat in 1929 is geschilderd door Charles Eijck.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen