Overslaan en naar de inhoud gaan

Oorzaak storing telefoontap-Van Rey blijft onduidelijk

Geplaatst opvrijdag 6 februari 2015 - 19:47

Het blijft onduidelijk wat de exacte oorzaak is geweest van de storing in het tapsysteem van de politie op 20 september 2012.

Daardoor ging de opname van een telefoongesprek tussen staatssecretaris Fred Teeven en de van corruptie verdachte Jos van Rey verloren.

Auditdienst Rijk
De Auditdienst Rijk (ADR) heeft de storing onderzocht, en geen oorzaak kunnen vinden. Tegelijk heeft de dienst geen aanwijzingen gevonden die erop duiden dat getapte gegevens opzettelijk zijn gewist. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Pikant
De storing was pikant omdat juist toen het telefoongesprek plaatshad tussen Teeven Van Rey. De politie luisterde Van Rey op dat moment af vanwege het corruptie-onderzoek, maar dit gesprek met zijn partijgenoot bleek achteraf niet opgenomen. Het gesprek zou zijn gegaan over een burgemeesterskandidaat voor Roermond.

Verhoor
Onder andere vanwege dit telefoongesprek wil Van Rey's advocate Gitte Stevens dat Teeven nog onder ede wordt verhoord in het onderzoek naar de oud-wethouder. Daarvoor diende ze twee weken geleden een verzoek in bij de rechtbank in Rotterdam. Op 18 februari beslist de rechtbank of de staatssecretaris inderdaad wordt gehoord in de zaak.

Andere taps
Ook van ongeveer 1800 andere taps die tijdens de storing in andere zaken liepen, zijn geen belgegevens en gesprekken opgeslagen.
Opstelten maakte al eerder bekend dit kwam door een storing in het systeem en dat daarvan ten onrechte geen melding was gemaakt door de opsporingsdiensten. Zowel de advocaat van Van Rey als partijen in de Tweede Kamer bleven achterdochtig. De minister liet de gang van zaken nog eens tegen het licht houden.

Maatregelen
Sinds eind 2013 zijn maatregelen genomen om dit soort risico's en problemen tegen te gaan. Ook het proces en de werkwijze zijn aangepast, aldus Opstelten. Hij zegt dat hij voldoende vertrouwen heeft in het tapsysteem van de politie.

Lees ook: Aswoensdag duidelijkheid over getuigen zaak-Van Rey

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

OM ziet verhoor Teeven in zaak-Van Rey niet zitten
ANP
Proces-Van Rey: Opstelten hoeft niet te getuigen
Geen nieuw onderzoek naar 'Teeventap'
Jos van Rey
Onthullingen over telefoontap Teeven en Van Rey op komst
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen